Aloitimme juttusarjan jäsenyrityksistämme. Kiinnostuitko oman toimintasi esittelystä uutisvirrassamme?
Ota yhteyttä: viestinta(at)gcfinland.fi / 050 551 7899. Alta löydät jo koottuja esittelyitä.
Luonto vaikuttaa hyvinvointiimme pelkästään jo lajievoluutiomme takia. Siksi luonnossa käymällä voimme todellakin vaikuttaa terveyteemme samaan tapaan kuin syömällä laadukasta ruokaa tai liikkumalla riittävästi. MetsäAnnan tavoitteena on opettaa asiakkaita oivaltamaan luonnossa oleskelun ja luonnolle altistumisen tärkeys. Se tapahtuu vain viemällä heidät luontoon, vaikkapa suolle.
MetsäAnna, omalta nimeltään Anna Mäki-Punto, on sivutoiminen luontolähtöisten hyvinvointipalvelujen tuottaja. Koulutustaustaltaan hän on maatalous-metsätieteiden maisteri, agronomi, ja hän toimii maatalousyrittäjänä kotitilallaan. Kiinnostus luontoon vei hänet aluksi metsämieli-ohjaajakurssille Sauvoon 2019. Sittemmin MetsäAnna on kerännyt tietoa green care pro-opintojen koontitutkinnon suorittamalla sekä omaehtoisilla luonto-ja hyvinvointiohjausta tukevilla avoimen amk:n kursseilla. Uusin menetelmävaltaus luontolähtöisten interventioiden puolella on keväältä 2025 Luonnosta virtaa- (VoimaLuovi)ohjaajan pätevyys. MetsäAnnaa kiinnostaa erityisesti luontohyvinvointi, koska se on pitkälti näyttöön ja tieteellisen tutkimukseen perustuvaa.
Luontohyvinvointipalveluja tuottaessaan MetsäAnna pääsee toteuttamaan itseään ja osaamistaan tavalla, joka ei hänen päätoimessaan ole mahdollista. Ryhmiä luontoon viedessä osa merkityksellisyydestä syntyy myös sosiaalisesta ulottuvuudesta. ”On hienoa tuottaa ihmisille elämyksiä ihan tavallisessa suomalaisessa luonnossa,” hän kertoo. ”Haluan saada ihmiset ymmärtämään, miksi luonnossa oleskelu on hyvinvoinnille tärkeää ja miksi luontoon kannattaa mennä vaikka vaan hetkeksi arjen keskellä. ”
MetsäAnna on kuulunut yrittäjyyden alusta asti Green Care Finland ry:hyn. Hän ei varsinaisesti mainosta retkiään GC-palveluina, mutta toteuttaa työtään green care perustaisena ja green care arvojen mukaan.
Palvelut kuuluvat LuontoVoiman piiriin edustaen voimaannuttavaa toimintaa ja tavoitteellista virkistys- ja hyvinvointitoimintaa. Palvelut ovat lähinnä retkiä metsäisessä ympäristössä. Lähisuosta nimeltä Eksyssuo on tullut MetsäAnnan pääkohde retkillä. Siellä hän muun muassa altistaa asiakkaat jalkapohjia myöden luonnolle tykätyn paljasjalkasuokävelyn muodossa. Kokemusta on myös sisätiloissa pidetyistä luontohetkistä havujen ja muiden luontoelementtien tukemana.
MetsäAnna on sekä metsämieli- että LuoVi-ohjaaja. Kyseiset menetelmät koostuvat luontolähtöisistä metsäympäristössä tehtävistä harjoitteista. Näitä menetelmiä hän käyttää osana luonto-ohjausta. Ohjauksen rakenne muotoutuu tilaajan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. MetsäAnna on kokeillut myös avoimia tilaisuuksia, joissa retken tavoitteina ovat virkistäytyminen, rentoutuminen ja läsnäoloon rauhoittuminen aistien avulla luontoympäristössä, ja sitä kautta tehostuvat luonnon hyvinvointivaikutukset ja luontoaltistus. Haasteena on ollut kuitenkin löytää riittävä määrä asiakkaita kertaluonteiseen ohjaukseen.
Asiakasryhmät koostuvat pääosin naisryhmistä, joille elpyminen luonnossa tuottaa iloa, voimavaroja ja mahdollisuuden rentoutumiseen. Asiakkaina on ollut tyhy-porukoita, joita MetsäAnna toivoo asiakkaiksi jatkossa enemmänkin. Myös yhdistys- ja ystäväporukat ovat löytäneet palveluiden pariin. Pientä yhteistoimintaa on viritelty myös lapsi- ja koululaisryhmien suuntaan, jossa palveluntuottaja näkee suuren potentiaalin niin suomatkailun, ympäristökasvatuksen ja luontoaltistuksen lisäämisen osalta.
Koska MetsäAnnalla on teoreettinen koulutustausta, tutkimuksiin perustuva näyttö luonnon hyvinvointivaikutuksista on ollut tärkeä tekijä green care palveluiden pariin ajautumisessa. ”On osoitettu, että luonnossa ihminen rauhoittuu niin fysiologisilta toiminnoiltaan kuin psyykkisesti, ja sitä kautta elpyy ja palautuu. Siksi nykyajassa digikuormittuvat ihmiset tulisi ehdottomasti saada metsään”, miettii MetsäAnna nähden tässä positiivisen haasteen.
Kun asiakas toteaa ”olipa ihanaa, pitäisi tosiaan käydä enemmän luonnossa” on MetsäAnna onnistunut työssään. Ihmiset ovat kiitollisia jo siitä, että oppivat pysähtymään luonnossa totutun suorittamisen sijaan, hän toteaa. Aina kun joku hoksaa hyvinvoinnilleen merkityksellisen, pienen ja yksinkertaisenkin asian luontoon liittyen, tyytyväisyys on molemminpuoleista.
Green care pro-opinnot olivat kattava perehdytys gc-toimintaan. MetsäAnna suositteleekin opintoja kaikille alasta kiinnostuneille. Green care toiminnasta pysyy perillä myös liittymällä Green Care Finland ry:n aluejaostoihin ja seuraamalla alan viestintää. Tulee vain löytää se oma juttu, jota kohden mennä ja kehittää toimintaansa. Se ei välttämättä alalle tulevalle aukene hetkessä. Pitää olla kärsivällisyyttä kokeilla erilaisia juttuja, jotta se itselle sopivin muoto löytyy.
MetsäAnna on saanut miettiä omaa yrittäjyyttään alan opiskelijoiden vieraillessa hänen luonaan. Muun muassa Paraisten ammattiopisto Livian luonto-ohjaaja-opiskelijoiden kanssa on ollut yhteistyötä jo pitkään. Vaikka luontolähtöisten hyvinvointipalveluiden yrittäjyys ei ole päätoimista ja asiakasryhmätkin välillä harvalukuisia, on silti ollut kiva keskustella ja sparrailla toimintaa alasta kiinnostuneiden kanssa. MetsäAnna on halunnut opiskelijatoiminnallaan antaa kiitoksena takaisin sen, minkä hän sai opintoja tehdessään ja GC-yrittäjiä haastatteluillaan vaivatessaan.
Muiden alan yrittäjien tapaan toiveena olisi luonto- tai GC-palveluseteleiden ja luontoreseptin käyttöönotto sotesektorilla. MetsäAnnalla ei ole sote-puolen koulutusta, mutta ennaltaehkäisevänä terveyden edistämistoimintana saattaisi olla mahdollista luontovoimankin puolelta päästä tähän kiinni. MetsäAnna uskoo, että luontolähtöisin menetelmin pystytään tukemaan työssäkäyvien jaksamista sekä suojaamaan mielenterveyden haasteilta. GC-palveluissa on valtava potentiaali, kun se laaja-alaisesti tunnistetaan.
MetsäAnna
www.metsaanna.fi
puh. 050 536 0203
anna(at)metsaanna.fi
Instagram @metsaanna_loimaa