Metsävoimaa järjestötoimintaan -hankkeen kohderyhmänä ovat Seinäjoki-Ilmajoki-Jalasjärvi alueen yleishyödyllistä toimintaa tuottavat järjestötoimijat (erityisesti sote-kentällä toimivat yhdistykset).  Hankkeen tavoitteena on tukea ja innostaa hankkeen kohderyhmää hyödyntämään tavoitteellisemmin lähialueen metsien hyvinvointivaikutuksia omassa yleishyödyllisessä toiminnassaan. Hanketapahtumiin voi ilmoittautua tästä.

 

Lisätietoja ja hankkeen yhteyshenkilö

Green Care Finland ry

Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanke

Maarit Aho, puh. 050 536 1199, maarit.aho@gcfinland.fiHankkeen rahoitus ja toteutus


Hankkeen tapahtumat

Kutsu 8.6.2022

Tervetuloa Metsävoimaa järjestötoimintaan -hankkeen päätöstilaisuuteen Kyrkösjärven Järvilaavun metsäisiin maisemiin! Tarjolla maistiaisia erilaisista metsäisistä harjoitteista/toimintamahdollisuuksista. Mukaan ovat tervetulleita kaikki Leader Liiverin alueen järjestötoimijat! Ilmoittaudu mukaan myös isommalla porukalla per järjestö! HUOM! Ryhmien valinta tehdään etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä.

 

Aika: ke 8.6.2022 klo 13-16

Paikka: Kokoontumispaikkana toimii Kyrkösjärven esteetön Järvilaavu (60220 Seinäjoki). Tapahtuma-alueen kartta. Lisätietoa tapahtumaan liittyvistä ajo-ohjeista saat ilmoittautumisen yhteydessä.

 

Ohjelma:

klo 13 Kokoontuminen Kyrkösjärven esteettömällä Järvilaavulla

klo 13:10-14:00 Valitse ryhmätoiminto A tai B

 • Ryhmä A: Metsähetki traumainformoidulla työotteella. Sonja Jokiranta, Luovuuden Lakeus. Tarjolla kokemuksellinen hetki metsäympäristössä, missä tehdään itsemyötätunto- ja läsnäoloharjoituksia Green Care -hengessä, sekä puretaan kokemusta keskustellen traumasensitiivisestä näkökulmasta käsin. Kohtaamisen ohjaa vuorovaikutuksen, kehollisten ja kokemuksellisten menetelmien asiantuntija, tanssi-liiketerapeutti, työnohjaaja, yrittäjä Sonja Jokiranta.
 • Ryhmä B: Metsämielisiä aistiharjoituksia shinrin-yoku mausteilla. Aana Vainio, Lillukkametsä tmi. Tutustu shinrin-yokuun eli metsäkylpyyn, joka on yksinkertaisesti luonnossa oleskelua ja luontoyhteyden luomista aistien kautta. Metsämieli-menetelmä puolestaan johdattelee helpoin harjoituksin vahvistamaan luonnon hyvinvointivaikutusten avulla mieltä ja kehoa. Näköaisti (shikaku), hajuaisti (kyuukaku), kuuloaisti (choukaku), tuntoaisti (shokkaku) ja makuaisti (mikaku) ovat meille tuttuja, mutta löydämmekö harjoittelemalla myös kuudennen aistin (dairokkan), joka johtaa sillan yli onnen luo? Ohjaajana metsämielikouluttaja, yrittäjä Aana Vainio.

 

klo 14 Kahvitarjoilu Järvilaavulla

klo 14:30-15:30 Valitse ryhmätoiminto C tai D

 • Ryhmä C: Metsämielisiä aistiharjoituksia shinrin-yoku mausteilla. Aana Vainio, Lillukkametsä tmi. Tutustu Metsämielikouluttajan ohjaamana shinrin-yoguun ja Metsämieli-menetelmään (sama sisältökuvaus kuin ryhmä B).
 • Ryhmä D: Taidepulahdus Luontoon – aistikokemuksia luonnossa taiteen keinoin. Kaisa Isomäki, Kykydesign.

  Taidepulahdus perustuu innovatiivisiin Taidesukellus®-menetelmiin. Se on avain itsensä kohtaamiseen, luovuuden ja sisäisen kapasiteetin löytämiseen. Taidepulahdus on luova, hauska ja toiminnallinen irtiotto, virkistävä pulahdus omaan luovuuteen. Taidepulahdus-työpaja luonnossa on rytmitetty ja ohjattu tarkoin, jotta tekeminen on helppoa ja hauskaa. Innovatiivisen menetelmän avulla kuka tahansa osaa ja pystyy löytämään luovuutensa. Ei vaadi aiempaa taiteellista kokemusta. Ohjaajana yrittäjä Kaisa Isomäki.

Ilmoittaudu mukaan 31.5. mennessä joko verkkolomakkeella tai Maaritille maarit.aho@gcfinland.fi, puh. 050 536 1199. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä ryhmät, joihin osallistut sekä mahdolliset erityisruokavaliot ja toiveet tapahtuman esteettömyyden suhteen. HUOM! Kysele vapaita paikkoja ryhmiin myös ilmoittautumisajan jälkeen. 

 

Tapahtuma on maksuton ja sen tarjoaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys LIIVERI ry) Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanke. Tilaisuus on suunnattu erityisesti hankkeen kohderyhmälle, Leader Liiveri alueen järjestötoimijoille. Lisätietoja saat Maaritilta.

 

Tervetuloa!Kutsu 5.11.

Kutsu 11.11.

Kutsu 30.11.

 

Tervetuloa hankkeen marraskuun kokoontumisiin verkon kautta (Teams-verkkolinkki):

 • 5.11. klo 14-14.30 Livelähetys: Tutustu Small Woods Walesin toimintaan!
  • Small Woods Wales esittelee toimintojaan livelähetyksellä.
 • 11.11. klo 12-13.30 Tervetuloa kuulemaan vinkkejä, miten tarjota metsätoimintoja myös virtuaalisesti! Small Woods Wales kertoo, miten pandemia-aika kehitti heidän metsätoimintojensa virtuaalisuutta. Lisäksi tarjolla Suomen esimerkkejä; miten luontoavusteista ryhmäterapiaa tuotettiin LuoVi-tutkimuksessa etätoteutuksella & Naturest Oy:n palvelut ennen ja jälkeen koronan.
  • Small Woods Walesin Amie Andrews & Jody James esittelevät metsäisiä verkkotoimintoja / malleja, ja kertovat miten järjestön toimintaa on jatkettu pandemia-aikana. Mukana myös suomalaisia verkkotoimintaesittelyitä. Kirsi Salonen Psykologipalvelut Hyvän MielenTila, Jane-Veera Paakkolanvaara Psykologipalvelu Verso ja Rita Porkka Naturest Oy.
 • 30.11. klo 11.30-13 Luontoperustaisten toimintojen koulutuksesta ja laatutekijöistä.
  • Small Woods Wales esittelee koulutuksia ja vastaavasti tarjolla myös tietoa Suomessa tarjottavista luontoperustaisista koulutusmahdollisuuksista ja Green Care -laatumerkeistä.

Tilaisuuksien kieli on englanti. Käännösapua saatavilla tarvittaessa. Voit tulla paikalle myös vain katselemaan ja kuuntelemaan.

 

Ilmoittautuminen

Maaritille viimeistään tilaisuutta edeltävänä päivänä joko puhelimitse 050-536 1199 tai sähköpostitse maarit.aho@gcfinland.fi tai verkkolomakkeella https://www.gcfinland.fi/kehittaminen/hankkeiden-omat-sivut/metsavoimaa-jarjestotoimintaan/lomake/

 

Tervetuloa!Kutsu

Aika: 6.10. klo 12-14.30

Paikka: Korpisaaren esteetön lähiliikuntareitti, Etelä-Pohjanmaan Opisto, Ilmajoki. Auton parkkeeraus Korventien paikoitusalueille (Korventie 188, 61330 Ilmajoki). Kokoontuminen Opistontien ja Korventien risteyksen parkkipaikalla.

 

Korpisaaren esteettömän lähiliikuntareitin laavu, Korventie 175, 61330 IlmajokiMetsävoimaa järjestötoimintaan -hanke kutsuu Leader Liiverin alueen järjestötoimijoita metsään 6.10.2021 klo 12-14.30 Ilmajoelle (sis. hankkeen tarjoaman eväshetken). Teemana on esteettömät metsäiset Metsämieli®-harjoitteet.

 

Lue myös blogi aiheesta: Metsä mielessä – mieli metsässä esteettömästi

 

Aloitamme kokoontumalla klo 12 Opistontien ja Korventien risteyksen läheisyydessä olevalla parkkipaikalla (Korventie 188, 61330 Ilmajoki). Huom! Korventiellä olevalla parkkipaikalla on enemmän tilaa kuin opiston varsinaisella paikoitusalueella. Kaikkien saavuttua paikalle kuljemme n. 200 metriä metsän keskellä olevalle laavulle esteetöntä kulkureittiä pitkin. Laavun yhteydessä on myös inva-WC. 

 

Päivän edetessä tutustumme Virpi Ruismäen (Tmi Virpi Ruismäki - Perheenkasvu) ohjaamana Metsämieli®-harjoitteisiin ja siihen, miten luoda esteettömiä, kaikkien saavutettavissa olevia luontokokemuksia. Keskustelun yhteydessä nautimme hankkeen tarjoamaa evästä.

 

Tilaisuus on ulkona ja esteetön. Varustauduthan säähän ja ulkoiluun sopivalla vaatetuksella, kengillä sekä tarvittaessa sadevaatetuksella.

 

Ilmoittautuminen

Maaritille 4.10. mennessä joko puhelimitse 050-536 1199 tai sähköpostitse maarit.aho@gcfinland.fi tai verkkolomakkeella https://www.gcfinland.fi/kehittaminen/hankkeiden-omat-sivut/metsavoimaa-jarjestotoimintaan/lomake/. Ilmoitathan samalla mahdolliset erityisruokavaliot ja toiveet harjoitteiden esteettömyyden suhteen.

 

Tervetuloa!

 

Metsätilaisuuksien kieli on suomi. Tilaisuus striimataan ja kuvataan osin myös hankekumppaneille Walesiin. Lisäksi tilaisuudesta kerätään video ja kuvamateriaalia hankeviestintään. Tilaisuuden tarjoaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys LIIVERI ry) Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanke.

 

Tilaisuuden kartta

Metsävoimaa tilaisuuden kokoontumispaikka: Korventie 188, 61330 Ilmajoki

 

 Seuraava Metsävoimaa järjestötoimintaan -hankkeen järjestämä tilaisuus on Teamsissä 8.9.2021. Mukaan kutsutaan Leader Liiverin alueen yhdistyksiä, Green Care -toimijoita ja hankeyhteistyökumppanin Small Woodsin (Wales, UK) edustajia ja asiantuntijoita.

 

Kutsu

Aika: 8.9.2021 klo 12-13.45

Paikka: Teams, saat linkin ilmoittautumisen jälkeen

 

Tervetuloa tutustumaan UK:ssa toimivaan Small Woods Wales järjestöön, joka on tunnettu aktiivisena sosiaalisia metsätoimintoja kehittävänä toimijana! Tarjolla myös tietoa suomalaisista ’metsäresepti-malleista’!

 

Kuulemme mm. brittiläisestä sosiaaliset reseptit (social prescribing) -konseptista metsäympäristöissä sekä suomalaisesta Luontoseteli-mallista sekä metsälääketieteeseen pohjautuvasta lääkärin ja terapeuttien tuottamasta Metsävastaanotto®-palvelusta! Tilaisuus alkaa Small Woodsin ja Green Care Finland ry:n lyhyillä esittelyillä, jonka jälkeen puheenvuoron saavat paikalle kutsutut asiantuntijavieraat.

 

Tilaisuuden kieli on englanti. Tarvittaessa on saatavilla käännösapua eng-suomi, suomi-eng. Voit halutessasi osallistua keskusteluun/esittää kysymyksiä tai tulla paikalle kuuntelijan roolissa.

 

Ilmoittautuminen 7.9.2021 mennessä verkkolomakkeella https://www.gcfinland.fi/kehittaminen/hankkeiden-omat-sivut/metsavoimaa-jarjestotoimintaan/lomake/ tai sähköpostitse maarit.aho@gcfinland.fi

 

Tervetuloa!

 Ensimmäinen Metsävoimaa järjestötoimintaan hybriditilaisuus on 10.8.2021 Seinäjoella. Tilaisuus striimatan ja kuvataan osin myös hankekumppaneille Walesiin. Lisäksi tilaisuudesta kerätään video ja kuvamateriaalia hankeviestintään. Metsätilaisuuksien kieli on suomi.

 

Kutsu

Aika: 10.8.2021 klo 13-15.30, sis. kahvit tilaisuuden lopussa
Paikka: Metsä. Kokoontumispaikka: Alaseinäjoenkatu, 60220 Seinäjoki (Huhtala), hiekkaparkkipaikka pururadan vieressä, kartta alla

Koronaan liittyvää infoa: Tilaisuuteen osallistutaan vain terveenä. Tilaisuuden osallistujamäärä on pieni. Noudatamme 2 metrin turvaväliohjeistusta myös ulkona. Kahvitarjoiltava on yksittäispakattua ja ennen kahvitusta on käytössä käsidesiä.

 

Tervetuloa elokuiseen metsähetkeen kokemaan luontoyhteyden ja läsnäolon taikaa!
Pääset tutkimaan, miten luontoympäristön aistiminen ja havainnointi vaikuttaa kokemukseesi läsnäolosta. Tunnustellen lempeästi juurtumista ja maan kannattelun kokemusta − mitä juurtumisen tuki herättelee? Omia tuntemuksia kuunnellen voit lähteä tutkimusmatkalle kohti
lempeän läsnäolevaa liikettä − miten läsnäolo luonnossa sinua liikuttaa?

 

Lempeän läsnäolevan liikkeen jälkeen jatketaan meditatiivista kokemusta omassa hiljaisuudessa tehtävän luontoyhteysharjoituksen parissa. Luontoyhteyskokemuksien hyvinvointivaikutuksia ovat mm. rauhoittuminen, läsnäolon ja yhteisöllisyyden tuntemus, vastustuskyvyn ja itsetuntemuksen kohoaminen.

 

Metsähetki päättyy loppupiiriin ja kahvitukseen, jossa halutessaan voi jakaa kokemuksiaan muiden kanssa.

 

Ilmoittautuminen 6.8.2021 mennessä: https://www.gcfinland.fi/kehittaminen/hankkeiden-omat-sivut/metsavoimaa-jarjestotoimintaan/lomake/. Ilmoitathan samalla mahdolliset erityisruokavaliot kahvitarjoilua varten. Samalla lomakkeella voi ilmoittaa useamman osallistujan/järjestö. Tapahtuma ei ole esteetön.


Otathan mukaasi istuinalustan, säänmukaiset vaatteet ja kengät sekä vesipullon. Tilaisuus pidetään vaikka päivälle olisi luvassa sadetta. Hankeväellä on myös mukana muutama ylimääräinen istuinalusta.

 

Ohjaaja
Metsänhetken ohjastaa luontoyhteysohjaaja ja embodied-joogaopettaja Taina Kaura. Tainan yritys, Luontoinen, on luonnollisen ja luovan hyvinvointialan toimija Seinäjoelta. Luontoinen tarjoaa lämminhenkisiä ja yksilön omia kokemuksia tukevia, luonto- ja maayhteyteen pohjautuvia palveluja. Tarkempaa tietoa Luontoisen toiminnasta löydät verkkosivuilta www.luontoinen.fi

 

Kokoontumispaikka hiekkaparkkipaikalla

 

Tilaisuuden tarjoaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama (EteläPohjanmaan ELY-keskus, Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys LIIVERI ry) Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanke.


 

yhteistyössä mukana: