Jäsenesittelyitä

Etusivu » Yhdistys » Jäsenesittelyitä

Aloitimme juttusarjan jäsenyrityksistämme. Kiinnostuitko oman toimintasi esittelystä uutisvirrassamme? Ota yhteyttä: viestinta@gcfinland.fi / 050 551 7899. Alta löydät jo koottuja esittelyitä.


 

Hengitämme metsää – jäsenesittelyssä Naturest Oy 

Naturest Oy on perustettu vuoden 2020 alussa toteuttamaan perustajansa Rita Porkan pitkäaikaista unelmaa. Tässä unelmassa yhdistyy kaikki se osaaminen ja kokemus, mitä hän on elämässään kerryttänyt sekä rakkaus suomalaiseen luontoon. Perustajan lisäksi yrityksen osakkaina on kaksi muuta oululaista naista, Raili Hokajärvi ja Riikka Heikkilä.

 

Kaikilla osakkailla on sekä metsäalan että pedagoginen koulutus ja työkokemus. Lisäksi Riikka on sairaanhoitaja. Kaikki ovat toimineet myös kouluttajina eri ikäisten kohderyhmien kanssa. Tällä hetkellä yrityksen operatiivisesta johtamisesta vastaa yksinomaan Rita Porkka, muiden ollessa palkkatöissä muualla. Ritan osaamista on erityisesti lasten ja nuorten metsäsuhteen vahvistaminen ja ympäristökasvatus. Hänellä on myös kokemusta erityisryhmien kanssa työskentelemisestä.

 

Kouluttautuminen muutama vuosi sitten jäsenkorjaajaksi ja joogaohjaajaksi toi uudenlaista näkökulmaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Jo kymmenen vuotta sitten ideoin ja järjestin Oulun seudulla Voima metsä -seminaarin, jossa teemana oli metsän hyvinvointivaikutukset ihmisen fyysiselle, psyykkiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Tuolloin aihe ei vielä ollut samanlaisessa nosteessa kuin tänä päivänä, mutta jo silloin jäi kytemään ajatus siitä, voisiko tästä kehittää liiketoimintaa, Rita kertoo.

 

Hyppy yrittäjäksi tapahtui pikkuhiljaa

Rita aloitti ensin sivutoimisena yrittäjänä työn ohessa vuodesta 2016 alkaen, joka johti lopulta osakeyhtiön perustamiseen loppu vuodesta 2019. Lopullinen sysäys tähän tuli useiden yhteistyökuvioiden selkiydyttyä ja vakuutettua, että hommalla voisi todellakin olla tulevaisuutta. Pienimuotoisia Green Care -palveluita oli tuotettu jo toiminimen turvin; lähinnä luontoa hyödyntäviä hyvinvointitapahtumia pienryhmille. Uuden yrityksen turvin tuotekehitys saatiin toden teolla käyntiin.  

 

Aloimme valmistella mm. palvelupilotointia lastensuojeluyksikön kanssa ja yhdessä parin muun toimijan kanssa tuotetta myös muistisairaiden kuntoutustoimintaan. No, kuten monella muullakin, vauhdikas alku tyssäsi maailmanlaajuiseen pandemiaan. Palvelumuotoiluprosessit ovat kuitenkin jatkuneet ja pieniä askelia luontohoivan suuntaan ollaan otettu taas syksyn aikana. Yrityksen arvoihin kuuluu olennaisesti vastuullisuus ja laatu. Näiden arvojen pohjalta yritys on rakentanut omaa kumppanuusverkostoakin; mukana on upea joukko terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisia, kädentaitajia sekä pedagogeja, Rita avaa yritystoiminnan kehitysaskelia.

 

Lisäarvoa sertifikaateista ja täsmäkoulutuksesta
Arvoihin perustuen yritys panostaa ympäristöjärjestelmiin. Naturest Oy on hakenut Ekokompassi-sertifikaattia. Tavoitteena on myös hakea Green Care -laatumerkkiä tämän vuoden puolella.

 

Olen hyödyntänyt hiljaisen kevään ja kesän kouluttamiseen ja suorittanut osioita Green Care -opinnoista. Lokakuussa alkava luontohoivaohjaajakoulutus tuo niin ikään uusia välineitä Green Care-palveluiden tuottamiseen, kertoo Rita suunnitelmistaan.

 

Yrityksen Green Care -palvelut, käytetyt menetelmät ja asiakasryhmät
Naturest Oy:n  Green Care -palvelut ovat vahvasti sidoksissa metsään. Toimintamallit tukeutuvat ihmisten kokemuksiin luonnosta ja tavoitteena on tukea hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Rita kertookin yrityksen hyödyntävän luontoa monipuolisesti, mutta aina kestävästi.

 

Siinä missä yksi ryhmä hyötyy enemmän fyysisestä tekemisestä, tarjoamme toiselle ryhmälle pysähtymistä luonnon äärelle.  Ympäristökasvatus ja elvyttävä luontokokemus ovat toimintaamme ohjaavia teemoja, kuvailee Rita yrityksen toimintamallia.

 

On huikea huomata, kuinka esimerkiksi levoton nuorisoryhmä rauhoittuu metsän äärelle tai kuinka se ryhmän ujoin uskaltautuu tuomaan näkemyksiään esiin luonnon voimaannuttamana, Rita kertoo jatkaen, jahka toimintamme luontohoivan osalta pääsee vielä kunnolla vauhtiin, on meillä valmiudet systemaattiseen palautteen keruuseen. Vanhusten hoivassa olennainen rooli on henkilöstöllä, joiden kanssa voimme käydä palautekeskusteluja luontokokemusten vaikutuksista, nostaa Rita esille tulevaisuuden suunnitelmia.

Työhyvinvointi luontoympäristössä sai aivan uudenlaista potkua vallitsevan pandemian myötä

Kuluvaa vuotta hallinnut poikkeustilanne on vaikuttanut myös uuden yrityksen toimintaan.


Koska luontohoivan kanssa palvelutuottaminen on ollut hidasta, olemme viimeksi keskittyneet tuottamaan luontovoiman palveluita. Kohderyhmänä ovat erityisesti tekniikan alan yritykset ja sitä kautta asiakasryhmämme ovat aika miesvaltaisia, Rita kertoo. Olemme mm. päässeet suunnittelemaan ja toteuttamaan suurehkon valtakunnallisesti toimivan yrityksen tyhy-toimintaa kuudelle eri paikkakunnalle. Kaikissa tapahtumapaikkana on rakastamamme suomalainen metsä ja sisällöt vaihtelevat esimerkiksi pöllitreeneistä metsäjoogaan ja nuotiomeditaatioon.

 

Green Care -toimintamalli tukee tämän päivän hyvinvointiongelmien vastaista työtä

Rita haluaa vielä tuoda esille luontolähtöisen toiminnan vaikuttavuutta.

 

Ensimmäisen toimintavuoden perusteella olemme yhä vakuuttuneempia siitä, että Green Care on vastaus useaan tämän päivän hyvinvointihaasteeseen, Rita kertoo, vaikka alku uudelle yrityksellemme on ollut kaikkea muuta kuin helppo, usko palveluihimme ja osaamiseemme on vankkumaton.

 

Rita on myös huomannut, että yhteistyö ja kumppanuudet vievät asioita eteenpäin.

 

On upeaa löytää aina uusia kumppaneita, jotka jakavat kanssamme samat arvot. Vastuullisuus, inhimillisyys ja uudistuvuus vievät tätä alaa pitkälle, Rita summaa.

 

 


Aloitimme juttusarjan jäsenyrityksistämme. Kiinnostuitko oman toimintasi esittelystä uutisvirrassamme, ota yhteyttä Maaritiin: maarit.aho@gcfinland.fi tai 050-5361199.


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: