Jäsenesittelyitä

Etusivu » Yhdistys » Jäsenesittelyitä

Aloitimme juttusarjan jäsenyrityksistämme. Kiinnostuitko oman toimintasi esittelystä uutisvirrassamme? Ota yhteyttä: viestinta@gcfinland.fi / 050 551 7899. Alta löydät jo koottuja esittelyitä.


 

Jäsenesittelyssä Hyvinvointi- ja terapiakeskus Vanha Apteekki – palaute on aina myönteistä 

Yrityksen eläin- ja luontoavusteisesta toiminnasta vastaa Johanna Niiles-Hautanen, ratkaisukeskeinen terapeutti, eläinavusteinen valmentaja, teologian maisteri, filosofian maisteri. Johanna oli jo pitkään haaveillut työstä, jossa voisi auttaa ihmisiä eläinten ja luonnon avulla. Kun koulutus ja puitteet olivat kunnossa, Johanna ryhtyi tuottamaan Green Care -palveluja Hyvinvointi- ja terapiakeskus Vanhassa Apteekissa sivutoimisesti. Toimintaa on ollut nyt 1,5 vuotta.

 

Kokemukseni mukaan Green Care -menetelmät toimivat erityisen hyvin stressaantuneiden ja kiireisten ihmisten kanssa. Toimiminen luonnon ja eläinten rytmissä rauhoittaa ja ohjaa parhaimmillaan tarkastelemaan omaa elämäntapaa kriittisesti ja rakentavasti. On hienoa huomata, miten nopeasti luonto ja eläimet vaikuttavat asiakkaisiin. Palaute on aina myönteistä, kertoo Johanna.

 

Yrityksen Green Care -palvelut, käytetyt menetelmät ja asiakasryhmät

Hyvinvointi- ja terapiakeskus Vanha Apteekki tarjoaa eläinavusteista terapiaa, aasi/hevosvaelluksia ja -kävelyitä, tyhy-toimintaa ja ohjelmaa tilauksen mukaan. Kaikissa palveluissa on terapeuttinen ulottuvuus ja tarkoitus. Palveluita tarjotaan yksilöille ja ryhmille lapsista vanhuksiin, kertoo Johanna, olen itse vaikuttunut eläinten ja luonnon hyvää tuottavasta vaikutuksesta sekä tutustunut siihen liittyviin tutkimuksiin. Olen opiskellut alaa ja kokenut sen itselleni sopivaksi toimintamalliksi.

 

Luonto- ja ympäristöavusteisuus tuo toimintaan vaikuttavuutta

Terapiassa määritellään yhdessä asiakkaan kanssa terapian tavoitteet. Niitä voi olla esim. itsetuntemuksen tai rohkeuden lisääminen, itsestä huolehtiminen.  Muissa palveluissa tavoitteena on tuottaa hyvää mieltä, rauhoittumista, rentoutumista ja virkistymistä. Palvelun tilaaja voi myös itse määritellä toimintatapoihimme sopivan tavoitteen, johon minä tarjoan keinot ja puitteet, avaa Johanna yrityksen Green Care -toiminnan tavoitteita ja vaikuttavuutta jatkaen, useimmiten vaikutuksen huomaa heti. Moni sanoo, että jo pelkästään näkemällä tämän paikan, jossa palveluitamme tarjoamme, tulee rauhallinen ja hyvä olo; tuntuu kuin olisi eri maailmassa. Siihen kun lisätään rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia, kokemus on hyvin kokonaisvaltainen ja myönteinen. Myös eläimillä on samantyyppinen vaikutus. Aasit saavat tulijan nopeasti rauhoittumaan ja yleensä myös hymyilemään. Moni rohkaistuu puhumaan mieltä askarruttavista asioista, kun saa touhuta aasien kanssa tai seurata niiden touhuja.

 

Luovuus ja asiakkaiden kuuntelu tukee myös palvelun vaikuttavuutta

Johannan esimerkissä toiminnan vaikuttavuudesta nousee vahvasti esille palveluprosessin räätälöinti asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaisesti: eräs pieni työyhteisö tilasi aasivaelluksen. Toiveena kuitenkin oli, että saisi vain olla ja nauttia, ettei tarvitsisi tehdä mitään, kertoo Johanna, niinpä ehdotin toisenlaista ohjelmaa. Kävelimme hiljaisuudessa jokea myötäilevän terapiapolun, jonka varrella pysähdyimme tekemään Metsämieli-harjoituksia. Sen jälkeen he saivat viettää itsekseen aikaa alueella, ottaa luontokuvia ja mietiskellä. Lopuksi vietettiin teehetki huvimajassa. Aasit ja hevonen olivat samaan aikaan vapaina alueella ja niitä sai halutessaan rapsutella. Palaute iltapäivästä oli erinomainen. Se oli ehdottomasti tehnyt tehtävänsä: rentouttanut, virkistänyt ja tuonut hengähdystauon kiireiseen arkeen. Onnistuin vastaamaan tavoitteeseen kuuntelemalla tarkalla korvalla asiakasta ja toimimalla luovasti.

 

Vinkkinä alalle suuntaaville toimijoille Johanna kehottaa olemaan valmis soveltamaan ja huolehtimaan turvallisuudesta. Älä tee liian tiukkoja aikatauluja. Pidä kiinni omista rajoistasi, että jaksat ja nautit tehdä tätä työtä, ja pidä hyvää huolta eläimistäsi, Johanna summaa.

 

 


Aloitimme uuden juttusarjan jäsenyrityksistämme. Kiinnostuitko oman toimintasi esittelystä uutisvirrassamme, ota yhteyttä Maaritiin: maarit.aho@gcfinland.fi tai 050-5361199.

 


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: