Luontolähtöisiä ratkaisuja soten kapeikkoihin

Etusivu » Green Care » Luontolähtöisiä ratkaisuja soten kapeikkoihin

 

Luontolähtöisiä ratkaisuja soten kapeikkoihin

Luontolähtöiset Green Care -menetelmät tarjoavat ratkaisuja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Tämän päivän ja tulevaisuuden päättäjiä haastaa tarve vastata lasten, nuorten ja perheiden tuen tarpeisiin sekä mielenterveyden ongelmien yleistymiseen. Yhteiskunta voisi saavuttaa merkittäviä etuja ottamalla luontolähtöiset menetelmät käyttöön. Luonnon merkitystä ihmisen fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle terveydelle, ja sitä kautta sairauksien ennaltaehkäisylle, tukevat useat kansalliset ja kansainväliset tutkimukset.

 

Luontolähtöisten menetelmien käyttöönottamisen tueksi toteutetaan viestintäkampanja, joka käsittää mm. keskustelutilaisuuden SuomiAreenassa tiistaina 27.6.2023 klo 11.00-11.45, blogikirjoitusten sarjan, tilaisuuksia hyvinvointialueille sekä aiheen esille nostamista sosiaalisessa mediassa.

 

Kampanjan toteuttavat Green Care Finland ry sekä Maaseutupolitiikan neuvoston TUUMA- ja HYMY-verkostot. Kampanjan taustalla on toimijoiden laatima aloite luontolähtöisten menetelmien valtakunnallisesta käyttöönottamisesta. Kampanjaa on rahoitettu kansallisen maaseutupolitiikan käytettävissä olevista valtakunnallisiin maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeisiin suunnatuista varoista.

 

 

 

SuomiAreena

Green Care Finland ry sekä Maaseutupolitiikan neuvoston TUUMA- ja HYMY-verkostot järjestävät keskustelutilaisuuden tulevaisuuden sote-palveluista ja luontolähtöisten menetelmien tarjoamista ratkaisuista SuomiAreenassa tiistaina 27.6.2023 klo 11.00-11.45.

 

Tule kuulemaan ja osallistumaan keskusteluun, jossa tartutaan luontolähtöisten Green Care -menetelmien tarjoamiin ratkaisuihin hyvinvointialueilla ja kunnissa. Mikä luontolähtöisten palvelujen käyttöönottoa sote- ja kuntasektorilla jarruttaa? Millä keinoin Green Care -palveluja saataisiin laajemmin käyttöön?

 

Keskustelijoina ovat tutkija, MMT Anja Yli-Viikari  Luonnonvarakeskuskuksesta, vastuualuejohtaja Lena Pietilä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten Mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluista, ostopalvelu- ja valvontapäällikkö Vivan Nyman Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten Perheiden palveluista, rehtori, filosofian tohtori Ritva Mickelsson Espoon kaupungista sekä Toiskan vanhaisäntä, työyhteisövalmentaja, psykoterapeutti (ET) ja lastensuojeluyksikön toimitusjohtaja Keijo Viertoma Voimavaratila Toiska Oy:stä. Keskustelun juontaa sosiaali- ja terveysasioiden erikoistoimittaja, lääketieteen tohtori h.c. Tiina Merikanto.

 

Kansanedustaja Paula Risikko on puhemiestehtävänsä takia estynyt osallistumaan. Hänen tilallaan on tutkija, MMT Anja Yli-Viikari Luonnonvarakeskuksesta.

 

Keskustelu on seurattavissa maksutta paikan päällä Porissa tai MTV Katsomossa suorana tai tallenteena. Linkki striimaukseen.

 

Lisätietoa tilaisuudesta.

 

Blogit

Luontolähtöisten ratkaisujen käyttöönottoa on hyvinvointialueiden sote-palveluissa sekä kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä tärkeä edistää erityisesti 1) terveyden edistämisen, 2) voimavaralähtöisten terapian ja kuntoutuksen (mm. mielenterveys) sekä 3) lasten, nuorten ja perheiden tukipalveluissa. Julkaisemme näitä aiheita käsittelevien blogi-kirjoitusten sarjan.

 

Anssi Leikola: Terveyden juurisyyt puiden siimeksessä - High Nature, Low Tech

 

Niina Merivirta: Green Care toiminta yhdistää ihmisen ja luonnon

 

Suvi Pohjola-Stenroos: Ympäristö on hyvinvoinnin ja terveyden katalyytti!

 

Anja Yli-Viikari: Kenelle ja mihin tarpeeseen? Ammattilaisten näkemyksiä luontolähtöisten menetelmien käyttöönotosta

 

Sirpa Kortelainen & Ira Oksanen: Sosiaalinen hyvinvointi ja ympäristön hyvinvointi kulkevat käsi kädessä Äänekosken Elonkierto -yhteisöpuutarhalla

 

Karina Björninen, Martta Ylilauri & Johanna Yliviitala: Luonto lujittaa henkistä kriisinkestävyyttämme

 

Riikka Puhakka: Luontoseikkailut lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena

 

Sirpa Mäkinen: ”Me mennään yhdessä perheenä eteenpäin” – perhesysteemin toimivuus kasvaa luontolähtöisin menetelmin

 

Ada Trogen, Merja Lähdesmäki, Anne Matilainen: Uudet hyvinvointialueet – mahdollisuus Green Care -yrittäjälle?

 

 


Kampanjan tapahtumia

Tulossa hyvinvointialueille suunnattu webinaari sekä alueellisia tilaisuuksia. Lisätietoa myöhemmin.

Tilaisuuksien järjestämisen yhteistyöasioissa voit ottaa yhteyttä kampanjan järjestäjiin.

Lisätietoa

Kampanjasta antavat lisätietoa:

Juha Rutanen, juha.rutanen@helsinki.fi

Anja Yli-Viikari, anja.yli-viikari@luke.fi

 

Lisätietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja luontolähtöisistä menetelmistä löydät tutustumalla sivuihimme www.gcfinland.fi

 

Seuraa some-kanavia:

 

 

 

yhteistyössä mukana: