Green Care -päivät Kokkolassa

12.-13.9.2019 iltapäiväohjelma


 

Opintokäynnit ja työpajat torstaina 12.9.

Green Care hevostalleilla

Opintokäynti klo 13.30-17.15. Hinta: 35€. Vierailu kahdella hevostallilla (Kvikantin Hoiva www.kvikantinratsutila.fi ja Säteen Taika www.sphtsateentaika.com/), joissa hyödynnetään sosiaalipedagogista toimintamallia. Asiakkaina mm. lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian asiakkaat, erityisryhmät ja kuntoutujat. Osallistujat jaetaan kahteen ryhmään, jotka vierailevat molemmissa kohteissa vuorotellen. Kahvit juodaan ensimmäisessä kohteessa. Retken maksimikoko on 50 henkilöä. Retki toteutuu, jos sitovia ilmoittautumisia on 20.

 

Kvikantin Hoiva tuottaa Green Care -työtoimintaa kehitysvammaisille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille hevostilalla Kokkolassa. Yritys ottaa vastaan asiakkaita joko palvelusetelillä tai maksusitoumuksella. Kvikantin Hoivassa työskentelee vähintään 1 ohjaaja / 5 asiakasta.  Green Care -koulutuksen käyneet ohjaajat ovat joko maatalousalan tai sosiaalialan ammattilaisia. Heille on tärkeää kohdata asiakkaat ihmisinä ja tehdä töitä yhdessä. Tilalla asuvat hevosten lisäksi myös kissat Tuubi, Tappi ja Pauli.

 

Kuva Säteen Taika Talli (http://sphtsateentaika.com)Säteen Taika Tallilla sosiaalipedagoginen viitekehys on kaiken hevostoiminnan taustalla. Asiakkaina mm. lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian asiakkaat sekä erityisryhmät. Sosiaalipedagogisella tallilla vahvistuu “me”-henki, kaikki ovat sinne tervetulleita. Kokkolassa sijaitsevan hevostallin tavoitteena on tarjota ihmisille ympäristö, jossa voi turvallisesti harjoitella elämässä tarvittavia sosiaalisia taitoja sekä saada vinkkejä oman elämän haltuun ottoon. Ympäristössä riittää puuhaa erilaisille ihmisille, siellä on helppo kokea onnistumisen elämyksiä ja myös turvallista epäonnistua. Tallilla on luontevasti läsnä hyvinvoinnin eri ulottuvuudet. Taika Tallin hevoset ja ponit ovat tehtäväänsä koulutettuja ja turvallisia. Vierailun aikana tutustutaan tarkemmin tilaan ja tilan toimintaan.

 

 

Lampaiden hoivaa, luontovoimaa ja horisonttihoitoa

Kuva Photography Laiza KOpintokäynti klo 13.30-17.15. Hinta: 35€. Vierailu Niemi-Erkkilän luomulammastilalla https://www.nelambit.com/, jonka asiakkaita ovat mm. erityistä tukea tarvitsevat lapsiperheet. Tilan tavoitteena on perheen sisäisen vuorovaikutuksen tukeminen luontoon perustuvien voimaannuttavien hyvinvointipalvelujen avulla. Tila sijaitsee Vattajan Natura-alueen lähellä ollen ihanteellinen ympäristö merenrantoineen ja metsineen mm. metsämieliharjoituksiin. Retkellä tutustutaan ensin tilaan ja päivän päätteeksi ryhmä pääsee tekemään metsämieliharjoituksen Vattajan dyynialueella. Metsämieliharjoitus Iltapäiväkahvit nautitaan retken lomassa. Tilan esite.

 

Retken maksimikoko on 50 henkilöä. Retki toteutuu, jos sitovia ilmoittautumisia on 20.

 

 

 

 

Emmes Retreat – Elvyttävää honkien huminaa ja laineiden liplatusta

Opintokäynti klo 13.30-17.30. Hinta: 35€. Emmes Retreatin omistajat, Ulla-Beth Mäki-Jussila ja Henrik Wiik, ovat toteuttaneet unelmansa stressittömämmästä elämästä ja haluavat tarjota saman mahdollisuuden myös muille yrityksensä kautta. Retkellä kuullaan yrittäjäpariskunnan tarina ja kuvaus heidän toiminnastaan sekä päästään tutustumaan useiden metrien korkeudessa sijaitseviin puumajoihin sisältä ja ulkoa. Ohjelmassa on myös pieni rentoutumisharjoitus, jonka jälkeen nautitaan vielä iltapäiväkahvit. Ulla-Beth on koulutukseltaan perheterapeutti, psykoterapeutti, työnohjaaja ja rentoutusohjaaja. Henrik on koulutukseltaan rakennusinsinööri, mutta uusi ura on auennut myös joogaohjaajana. Henrikin suunnittelu- ja rakennustaidoista on ollut paljon hyötyä, kun hän on itse suunnitellut, piirtänyt ja ollut mukana rakentamassa Emmes Retreatiä, joka muodostaa ainutlaatuisen puumajakokonaisuuden jykevien mäntyjen siimeksessä keskellä luonnonkaunista järvimaisemaa. Emmes Retreatin palveluja ovat mm. hiljaiset retriitit, jooga, luontoelämykset, melonta, pyöräily, vaellus, metsäjooga, meditatiivinen kävely ja erilaiset räätälöidyt paketit yrityksille, yhdistyksille ja organisaatioille.

 

Retken maksimikoko on 20 henkilöä. Retki toteutuu, jos sitovia ilmoittautumisia on 15.

 

Luontoyhteyden luominen Harrbådan vanhalla majakalla

Kuva Villa ElbaTyöpaja klo 13.30-16.45. Hinta: 18€. Luontoyhteysretkellä kävellään merenrannassa sijaitsevalle vanhalle Harrbådan majakalle. Tarinan mukaan majakalla kummittelee. Matkan varrella tehdään toiminnallisia harjoitteita ja herätellään aistit huomaamaan luonnon elvyttävä vaikutus. Matkaa tulee yhteensä n. kolme kilometriä. Kävely alkaa Villa Elban pihasta terveystieteiden maisteri Marjut Levoskan johdolla. Ota mukaan hyvät kengät ja ulkoiluun sopiva vaatetus sekä oma istuinalusta. Iltapäiväkahvit nautitaan Majakalla.

 

Retken maksimikoko on 25 henkilöä. Retki toteutuu, jos sitovia ilmoittautumisia on 12.

 

 

 

 

Luonto ikääntyvien hyvinvoinnin lähteenä - elinvoimaa luonnosta!

Työpaja klo 13.30-15 Villa Elban Luontokoulun luokkahuoneessa (kahvi klo 15). Hinta: Työpajan tarjoaa Miina Sillanpään Säätiön Kuu kiurusta kesään -hanke.

Työpajassa tutustutaan Kuu Kiurusta Kesään -hankkeessa tuotettuun materiaaliin ja ideoidaan niiden pohjalta tapoja toteuttaa luontoperustaista toimintaa ikääntyvien hyvinvoinnin edistämiseksi. Tule kehittämään ja hakemaan ideoita omaan toimintaasi. Työpajan vetäjinä toimivat Annika Slunga ja Paula Noronen.

 

Lisätietoa hankkeesta www.miinasillanpaa.fi/hankkeet/kuu-kiurusta-kesaan/.

 

Työpajan maksimikoko on 25 henkilöä.

 

 

 

 

Luonnollista oppimisen iloa – Villa Elban luontokoulutoiminta

Työpaja klo 15.15-16.45 Villa Elban luokkahuoneessa. Hinta: 18€. Villa Elban toiminnan esittelyssä tutustutaan alakoululaisten luontokoulutoimintaan. Elban luontokoulu on perustettu vuonna 1992 ja se onkin yksi Suomen vanhimmista luontokouluista. Toiminnan vahvuutena on aina ollut yhdessä tekemisen meininki sekä upea ja monipuolinen lähiympäristö. Luontokoulussa oppiminen on kokemuksellista, elämyksellistä ja toiminnallista. Oppimisen lähtökohtana ovat omat kokemukset ja havainnot, siksi luontokoulussa vietetäänkin suurin osa ajasta ulkosalla vuodenajasta riippumatta. Luontokoululla on oma luokkahuone ja laboratorio sekä kolme ympärivuotista työntekijää. Työpajassa keskustellaan Villa Elban esimerkkien kautta muun muassa siitä, miten lasten ja nuorten kasvatuksessa ja koulutuksessa voidaan hyödyntää Green Carea. Työpajan vetävät Villa Elban luonto-ohjaajat.

 

Työpajan maksimikoko on 25 henkilöä. Työpaja toteutuu, jos sitovia ilmoittautumisia on 12.

 

Psykoterapia yhdessä seikkaillen

Työpaja klo 15.15-16.45 Villa Elban luokkahuoneessa. Hinta: 18€. Seikkailuterapia yhdistää luonnon terveysvaikutukset ulkona tapahtuvaan toiminnallisuuteen. Seikkailuterapiassa osallistujat elävät yhdessä työryhmän kanssa eräelämää. Ulkona nukkuminen, syöminen, liikkuminen, varusteiden huolto ja suunnistaminen tarjoavat kokemuksen toimijuudesta ja yhteydestä elävään ympäristöön ja muihin ihmisiin. Työpaja pohjautuu keväällä 2019 tehtyyn pilottihankkeeseen, jossa kehitettiin ja tutkittiin seikkailuterapiaa, jonka tavoitteena oli sosiaalisten pelkojen hoito. Seikkailuterapiassa yhdistettiin seikkailukasvatuksen ja kognitiivisen psykoterapian menetelmiä. Seikkailuterapia toteutettiin viiden päivän vaelluksen aikana. Työpaja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita luonnon ja seikkailun terapeuttisesta käytöstä. Työpajasta vastaavat psykoterapeutti Kaisa Pietilä ja toimintaterapeutti ja seikkailukasvattaja Miia Riihimäki.

 

Työpajan maksimikoko on 25 henkilöä. Työpaja toteutuu, jos sitovia ilmoittautumisia on 12.

 

Kun siima kiristyy niin mieli piristyy! – Kuntouttava kalastus

1 ryhmän työpaja klo 13.30-15 Villa Elban ranta (kahvi klo 15). Hinta: 20€. Kuntouttavan kalastuksen työpajassa käydään läpi kuntouttavan kalastustapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitavat keskeiset asiat sekä ohjaajien roolit. Työpajassa päästään myös kokeilemaan mato-ongintaa ohjatun kalastustapahtuma-demonstraation osallistujana. Onginta tapahtuu rannasta käsin ja kaikki tarvittavat välineet sekä varusteet tulevat järjestäjien puolesta. Työpajan vetää Juha Happonen, Kalastusohjelmapalvelut Happonen Ky.

 

2 ryhmän työpaja klo 15.15-16.45 Villa Elban ranta. Hinta: 20€. Työpajassa käydään läpi kalastukseen liittyviä esteettömyyskysymyksiä ja tutustutaan erilaisiin apuvälineisiin Suomen vammaisurheiluliiton Jukka Parviaisen luotsaamana. Lisäksi Juha Happonen tuo esille kuntouttavan kalastustapahtuman suunnittelua ja toteutuksessa huomioitavia keskeisiä asioita sekä ohjaajien rooleja. Työpajassa päästään myös kokeilemaan mato-ongintaa ohjatun kalastustapahtuma-demonstraation osallistujana. Onginta tapahtuu rannasta käsin ja kaikki tarvittavat välineet sekä varusteet tulevat järjestäjien puolesta.

 

Työpajojen maksimikoko on 20 henkilöä. Työpajat toteutuvat, jos sitovia ilmoittautumisia on 10 per paja.

 

Turvallisesti ja esteettömästi vesillä – melontaa jättiläisen selässä

Työpaja klo 13.30-15 Villa Elban ranta ja lähiympäristö. Hinta: 20€. Työpaja aloitetaan Villa Elban rannassa esteettömyysnäkökulman ja apuvälineiden esittelyllä, yhteistyössä VAU:n Jukka Parviaisen kanssa. Työpaja jatkuu melonnanohjauksessa huomioitavien perusasioiden läpikäynnillä, jonka jälkeen osallistujat pääsevät halutessaan kokeilemaan jättikanoottimelontaa sekä SUP-lautailua ryhmässä 8-hengen jätti SUP-laudalla tai tavallisilla yhden hengen laudoilla Villa Elban rannassa ja lähiympäristössä. Huomioithan kastumisvaaran ja otat vaihtovaatteet mukaan! Työpajan päätteeksi nautitaan iltapäiväkahvit Villa Elbassa. Työpajan vetävät Jukka Parviaisen kanssa Markku Hukari ja Timo Viitala Villa Elbasta. Työpajan maksimikoko on 25 henkilöä. Työpaja toteutuu, jos sitovia ilmoittautumisia on 10.

 

pe 13.9. klo 13.30-15.30

Esteettömästi luonnossa – voimia ja ideoita kotimatkalle

Perjantaipäivän päätteeksi kävellään esteetön luontopolku, noin kilometrin mittainen reitti, josta poiketaan merenrannassa olevalle lintutornille ja tehdään liikuntarajoitteisille soveltuvia harjoitteita. Polku lähtee Villa Elban pihasta. Iltapäiväkahvit nautitaan luonnossa. Retken kesto on noin 2h. Ota mukaan ulkoiluun sopiva vaatetus ja istuinalusta sekä halutessasi omat kiikarit, sillä lintujen syysmuutto on alkanut.

 

Kaikki seminaariin osallistuvat ovat tervetulleita mukaan. Retki on maksuton, mutta muistathan ilmoittautua retkelle kahvitarjoilujen vuoksi.

Ilmoittaudu vuoden 2019 GC-päiville #GC19-linkistä!

#GC19

yhteistyössä mukana: