Jäsenesittelyitä

Etusivu » Yhdistys » Jäsenesittelyitä

Aloitimme juttusarjan jäsenyrityksistämme. Kiinnostuitko oman toimintasi esittelystä uutisvirrassamme? Ota yhteyttä: viestinta@gcfinland.fi / 050 551 7899. Alta löydät jo koottuja esittelyitä.


 

40 vuoden historia luontolähtöisestä toiminnasta - jäsenesittelyssä Nuorisokeskus Piispala



Kannonkoskella Keski-Suomessa sijaitseva Nuorisokeskus Piispala on tuottanut virallisesti Green Care –palveluja vuodesta 2016 lähtien, mutta luontolähtöistä toimintaa on Piispalassa ollut jo useita vuosikymmeniä.  


Piispalassa työskentelee vakituisesti noin 40 henkilöä erilaisissa tehtävissä. GC-palveluiden tuottamiseen osallistuu mm. ohjaus ja nuorisoalan koulutuksen saaneita. Piispalan GC-toiminnan sydän eli Pieneläinkoti Pihka, työllistää lisäksi yhden eläintenhoitajan, joka osallistuu ohjaustoimintaan yhdessä ohjaajan kanssa, varmistaen toiminnan turvallisuuden sekä asiakkaille että eläimille.  


Seuraavassa Nuorisokeskus Piispalan Nuotta-vastaava Hanna Liimatainen (ohjaustoiminnan artenomi, AMK) kertoo keskuksen GC-toiminnasta tarkemmin.  
 
Mikä sai Nuorisokeskus Piispalan aloittamaan GC-palvelujen tuottamisen? 
Nuorisokeskus Piispala täyttää tänä vuonna 40. Tämän koko 40 vuoden ajan on luontokokemukset ja luonnossa tapahtuva toiminta ollut osana Piispalan toimintaa, ilman että sitä on nimetty Green Careksi. Meidän toimintaa ohjaa myös nuorisolaki, johon on seikkailu ja ympäristökasvatus kirjattu yhtenä osana. Piispala on hyvin liikunta- ja hyvinvointipainotteinen nuorisokeskus. 

 
Pieneläinkoti Pihka on ollut toiminnassa vuodesta 2016 lähtien. Muutamia vuosia ennen sitä, täällä nähtiin että Green Care oli nousemassa ja tiedettiin sen sopivuus meille metodina. Siinä vaiheessa ensimmäiset lähti kouluttautumaan ja alettiin suunnittelemaan pieneläinkotitoimintaa, noin 8 vuotta sitten. Täällä oli pohjoisen Keski-Suomen alueella myös muutamia GC-hankkeita, joissa olimme mukana tuolloin.  

 

Green Care sopii meidän luontoympäristöön ja hyvinvointiajatukseen ja se on myös nuorisotyöllisesti mahtava metodi, meillä erityisesti eläinavusteisen työn kautta. Piispalassa on ollut kesäeläimiä jo vuosikymmeniä sitten, mutta toiminta niidenkin suhteen on nykyään hieman erilaista kun asioita on enemmän pohdittu ja organisoitu. 
 
Minkälaisia GC-palveluja Nuorisokeskus Piispala tarjoaa? Minkälaisia GC-menetelmiä käytössä ja minkälaisia asiakasryhmiä teillä vierailee? 
Meidän tärkeimmät asiakasryhmät on leirikoulut, eli nuorten koululaisten ryhmät ja sosiaalisen nuorisotyön leirimuotoinen Nuotta-valmennus. Nämä ryhmät käyttävät eläinavusteista GC-toimintaa kaikkein eniten. Nuotta-valmennuksen asiakaskunta on etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajojen ryhmä, eli sosiaalisen vahvistamisen tarpeessa olevat nuoret ja nuoret aikuiset. Pieneläinkoti Pihkassa vieraillaankin perheiden kesken katselemassa eläimiä, mutta se ei ole niin vahvasti Green Carea kuin leirikoulut ja Nuotta-valmennuksen ryhmät, joissa on kasvatuksellista tai muunlaista tavoitetta. 


Minä olen meidän Nuotta-koordinaattori, eli päätehtäväni on toimia sosiaalisen nuorisotyön asiakkaiden kanssa. Heidän kanssaan harrastetaan esimerkiksi riippukeinu-rentoutusta ja tehdään metsäkävelyitä, joissa käytän Metsämieli-harjoitteita. Meillä on tässä myös sellainen hieno harju-alue, jossa voidaan oleilla nuotion äärellä. Pohditaan omaa itseä ja elämään liittyviä asioita, erilaisten luonnossa tapahtuvien tehtävien kautta. Kaiken kaikkiaan on todella laaja skaala, mitä luonnossa voidaan tehdä. 


Pieneläinkoti Pihka on meidän GC-palvelujen ydin. Nuorisokeskus Piispalalla on GC-laatumerkitkin eläinavusteiseen toimintaan. Eläinavusteinen työ sisältää meillä esimerkiksi eläinten hyvinvointiin liittyviä siivoushommia, tai sitten vain vietetään aikaa ja rauhoitutaan eläinten seurassa. Sitten esimerkiksi luonteeltaan hyvin aktiivisten vuohien kanssa, voidaan leikkiä tai pelailla agility-tyyppisesti.

 

Pienemmässä roolissa on sitten luontoherkkyys-asiat kuten Metsämieli-harjoitteet, joiden vetämiseen olen saanut Metsämieli-ohjaajan koulutuksen. Olen toki ennen koulutustakin tehnyt samantyyppisiä aisti- ja luontoherkkyysharjoitteita sekä viettänyt luonnossa aikaa asiakkaiden kanssa. Vastaavia harjoitteita on tehty täällä vuosikymmenet. Aikaisemmin on vain käytetty Green Care –termin sijaan ympäristökasvatus -termiä.  
  
Minkälaisiin asiakaskohtaisiin tavoitteisiin teillä käytetään GC-menetelmiä? 
Meillä ei tehdä yksilöasiakastyötä, joten me ei tehdä myöskään yksilökohtaisesti eriteltyjä tavoitteita. Mutta esimerkiksi Nuotta-valmennuksen tavoitteisiin kuuluu sosiaalinen vahvistaminen, johon sisältyy tunnetaidot, itseluottamus ja itsetuntemustaidot. Nuotta-valmennuksessa on nuoria, joilla on mm. ahdistusta ja masennusta, kun ei ole vielä löytynyt suuntaa elämälle. Se on tärkeää, että he saavat positiivisia kokemuksia ja kivoja muistoja, jotka antavat sitten palikoita rakentaa oma elämää eteenpäin.  


Eläinavusteinen toiminta on kaikkiaan mahtava menetelmä nuorten ja lasten kanssa toimimiseen. Siinä tulee paljon vastuunkantoa ja toisen hyvinvoinnista huolehtimista, sekä toiminnassa oppii omien tunteiden ja asioiden säätelytaitoja. Ja ihan se, että saa koskettaa ja iloita toisesta luontokappaleesta, se on tärkeä ja merkittävä osa. 
 
Hanna on tehnyt lukuisia huomioita GC-palvelujen vaikuttavuudesta:  
Kerran oli esimerkiksi yksi leirikoulu-lapsi joka ei halunnut osallistua toimintaan ja oli syrjäänvetäytyvä. Viimeisenä päiväohjelmassa oli Pieneläinkoti Pihka ja eläinavusteisuus, siinäkään hän ei suostunut aluksi laittamaan kumisaappaita jalkaan ja tulemaan mukaan toimintaan, vaikka minä ja yksi opettaja yritettiin houkutella. Mutta yhtäkkiä, hetken vuohien ja luokkakaverien touhua sivummalta katseltuaan, hän tulikin mukaan. Sen jälkeen lapsi oli ihan kuin muutkin ryhmässä ja osallistui hienosti. Tälle lapselle se oli varmasti tosi merkittävä juttu.  


Me nähdään nuoret vain hetken aikaa kun he käyvät täällä, eikä tiedetä heidän koulumenestystä ja muuta taustaa. Me pystytään kuitenkin vähän arvioimaan minkälaisia he ovat koulussa. Olemme havainneet, että luokan vilkkaat pojat ovat jostain syystä aivan mahtavia toimimaan chinchillan kanssa. Chinchilla on sen verran arka, että jos et pysty omaa toimintaasi hillitsemään, on chinchilla silloin piilossa eikä ota ihmiseen kontaktia. Kuitenkin nämä vilkkaat pojat, joilla voi olla koulussa jotain vaikeuksia, he osaavat istua siinä rauhallisesti ja saavat kontaktin niihin ja chinchillat tulevat ihan leikkimään ja pomppimaan näiden lasten jalkojen yli. 

 

Välillä saa myös kuulla todella hienoja kommentteja eläinavusteiseen toimintaan liittyen. Esimerkiksi vähän aikaa sitten kun tulimme vuohien kanssa kävelyltä ja vuohet sekä lapset juoksivat vähän meidän edellä kotiinpäin, niin yksi opettaja sanoi hienosti, että: “ihana nähdä lapsilta niiden pehmeitä taitoja.”  


Ei ole myöskään pitkä aika siitä, kun yksi nuori joka oli vuohien kanssa aitauksessa, kommentoi jälkikäteen, että: “kun kukaan ei ikinä lähesty häntä.” Nyt tämä nuori saikin vuohen lähestyttyä, kokemuksen siitä kun joku lähestyy häntä. Vuohethan kun ovat todella sosiaalisia ja uteliaita eläimiä.  


Lähes kaikessa muussa voi tehdä jotain väärin, mutta ei eläinavusteisessa toiminnassa, eläimet kun eivät tuomitse ketään.  
 
Hanna haluaa vielä loppuun rohkaista GC-alan ihmisiä verkostoitumaan ja tarttumaan eri tilaisuuksiin, kuten hän on itsekin tehnyt: 
Olin juuri tänä keväänä nuorisoalan Green Care –seminaarissa Cornwallissa yhden viikon. Olimme Chaos Groupin farmilla, muiden eri puolilta Eurooppaa tulleiden GC-alan nuorisotyöntekijöiden kanssa. Farmilla he järjestävät esimerkiksi hevosterapiaa ja muunlaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Viikon aikana me tutustuimme heidän paikkoihin, kuuntelimme luentotyyppistä opetusta ja verkostoiduimme kansainvälisesti.  Seminaari oli Erasmus+ -rahoituksella. Nämä ovat mahtavia mahdollisuuksia verkostoitua ja oppia uutta, kun sinulle ei koidu edes kustannuksia. Suosittelenkin jokaista pitämään silmiä auki ja lähtemään kaikkialle, jos vain tilaisuuksia tarjoutuu. 


Cornwallilaisen Chaos Groupin kanssa Nuorisokeskus Piispalalla on muutenkin ollut yhteistyötä jo noin 5 vuotta. Meiltä on mm. ollut nuoria siellä vapaaehtoistyössä ja heiltä on ollut meidän seminaareissa porukkaa. Erilaisia mahdollisuuksia kyllä usein löytyy ja sattumaltakin osuu kohdalle, tärkeää on vain uskaltaa tarttua niihin.   

 


Kiitos Hannalle, Nuorisokeskus Piispalan toiminnan esittelystä! Mikäli haluat osallistua juttusarjaamme, ota yhteys Tomiin: viestinta@gcfinland.fi tai puh. 050 551 7899.


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: