Valtakunnalliset

Green Care -päivät 16.-17.11.2021 Hyvinkää

Green Care – hoivaa ja voimaa vastuullisesti, monipuolisesti & voimavarakeskeisesti

Seminaariohjelma 16.11. ⟩ ⟨ Ilmoittautumislomake ⟩ ⟨ Lisätietoa

 

Tervetuloa!

Green Care -työpajaretket 17.11.2021 Hyvinkäällä

Retkille ilmoittautuminen on päättynyt! Kaikki kohteet toteutetaan!

OHJE retkelle ilmoittautuneille:

 • Jokaisen työpajaretken bussi on käytössä aikataulun mukaisesti koko päivän ajan.
 • Mahdolliset matkatavarat mahtuvat bussin kyytiin.
 • Huomioithan, että hotellit ovat VAIN lähtöpisteitä. Bussit eivät palaa takaisin hotellien kautta. Jokaisen retken päätepysäkki on Hyvinkään rautatieasema!
 • Olet kuitannut Maaritille lähtöpisteesi sähköpostitse:
  • Jos olet ilmoittanut lähtöpisteeksi Hotel Sveitsin: lähtö klo 8.30 hotellin sisäänkäynnin edessä olevalta piha-alueelta, johon bussit pääsevät ajamaan. Eli hotellin vastaanoton vierestä pääovesta ulos, näet bussit suoraan ovelta. Ventoniemi Oy:n bussit on merkattu retkikirjaimin, valitse bussi, jonka retkelle olet lähdössä. Tarkista Maaritilta saamastasi sähköpostista vielä retken kirjain, jolle olet ilmoittautunut.
  • Jos olet ilmoittanut lähtöpisteeksi Scandic Hyvinkään, lähtö klo 8:45 hotellin edustalta olevalta bussipysäkiltä. Hotel Scandic on pieni, eikä sillä ole omaa piha-aluetta, ainoastaan sisäänkäynti vilkkaan pääkadun varressa. Hotellin edessä on paikallisliikenteen bussipysäkki, johon 1-2 bussia pystyy pysähtymään kerrallaan ottaakseen matkustajat kyytiin. Toivomme, että olet valmiina hotellin edessä kyytiin nousua varten kun oma bussi (kirjain-kyltti etuikkunassa) saapuu paikalle, näin saadaan kyytiin nousu toteutettua sujuvasti myös Scandicilla.
  • HUOM! Tarkistathan Maaritilta saamastasi sähköpostista retkesi kirjaimen ja nouset aamulla oikeaan bussiin :)
  • Antoisaa työpajaretkipäivää!

 

 


Retki A:

Työkykyä ja työhyvinvointia Green Care -toimintamalleista

Sinä luontoperustaisista työhyvinvointimalleista kiinnostunut – nyt on mahdollista tutustua ja kokea erilaisia malleja käytännössä!

 

Kuva CardehummaRetki on suunnattu kaikille tyky-/tyhypalvelujen parissa toimiville sekä teemasta kiinnostuneille. Päivä alkaa tutustumalla Cardehumman hevosavusteiseen, mm. läsnäoloharjoitteita hyödyntävään tyhy-/tykytoimintaan. Lounaan jälkeen Kiljavan mieltä puhuttelevissa metsämaisemissa retkeläiset saavat tietoa erilaisista Green Care -toimintamalleista sekä pääsevät kokemaan luontoperustaisia työhyvinvointia ja työkykyä ylläpitäviä menetelmiä käytännössä.

 

Kuva OivallusvaaraTyöpajaretken asiantuntijoita ovat Cardehumman sosiaalipedagoginen hevos- ja koiratoimintaohjaaja, Eläinavusteinen valmentaja, MinD voimauttavan hevostoiminnan ohjaaja, HelMi hevosavusteinen mindfullnesohjaaja, talliyrittäjä Ulla Hukan lisäksi Green Care -painotteisia tyhy-/tykypalveluja tuottavat ammattilaiset toimintaterapeutti Eerika Korhonen ja yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Janne Tuovila Oivallusvaarasta sekä Kiljavan opiston kouluttaja Pasi Juutilainen sekä luonto- ja eräopaskoulutuksen opiskelijat.

 

Työpajaretken teemoja

Luontoympäristön hyvinvointivaikutukset (sosiaaliset, fyysiset ja psyykkiset ulottuvuudet) työkyvyn ja työhyvinvoinnin ylläpitäjänä, eläinavusteinen tyhy-/tyky-toiminta, läsnäoloharjoitteet, LuontoVoima-laatumerkin saanut lääkärin ja toimintaterapeutin luoma Metsävastaanotto®-palvelu sekä Kiljavan opiston eräopastoiminta

 

Muuta huomioitavaa

Työpajaosuus on lounasta lukuun ottamatta ulkona Kiljavan kauniissa luontoympäristössä. Retkelle osallistuvien tulee varautua ulkoiluun sopivalla varustuksella (kengät, ulkoiluvaatteet). Työpajaretki sisältää lounaan klo 11-12 ja iltapäiväkahvit sekä bussikuljetukset aamulla Hotel Sveitsistä (klo 8.30) ja Scandic Hyvinkäältä (klo 8.45) työpajaretkikohteisiin ja takaisin Hyvinkään rautatieasemalle (lähtö klo 15.15), asemalla n. klo 15.45.

 

Bussi on ryhmän käytössä aikataulun mukaisesti koko ajan. Mahdolliset matkatavarat mahtuvat bussin kyytiin. Huomioithan, että bussi ei palaa takaisin hotellien kautta, kaikkien bussien päätepysäkki on Hyvinkään rautatieasema!

 

Hinta: 49 €/hlö, alennettu hinta Green Care Finland ry:n jäsen / päätoiminen opiskelija 42 €/hlö

 


Retki B:

Eläimet ja luonto työkavereina – eläinavusteisia malleja ja eettisiä näkökulmia

Sinä erityisesti eläin- ja luontoavusteisuudesta kiinnostunut – tarjolla yrittäjien vinkkejä ja ideoita!

 

Kuva HevosvoimalaRetki on suunnattu erityisesti eläinavusteisuudesta kiinnostuneille tai jo eläinten kanssa työskenteleville. Retken ensimmäinen vierailukohde on sosiaalityöntekijä Ulla Linjama-Lehtisen Hevosvoimala, joka on tunnettu luomumielenterveystyöstä ja sosiaalisesta kuntoutuksesta sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ja toipumisorientaation viitekehyksissä. Ulla esittelee Hevosvoimalan erityisosaamista mielenterveyden ja sosiaalisen opinnollisen kuntoutuksen parissa sekä toiminnan eettisyyttä hevostoiminnassa. Vierailulla tutustutaan myös Pinewoods tallin kesällä valmistuvaan olkieristeiseen saviseinäiseen vierastaloon, joka lämpenee lannalla.

 

Kuva EläinkuusikkoToinen retkikohde on koulutus-, hyvinvointi- ja kuntoutuspalveluja eläinavusteisesti tarjoava Eläinkuusikko. Yrittäjä, sosionomi YAMK, eläintenkouluttaja AT Tanja Paasonen tuo esille sekä eläinavusteisten palvelujen vaikuttavuutta että toiminnan eettisyyttä yrittäjän ja eläimen näkökulmasta. Pääset myös kokemaan eläinavusteisen harjoitteen ja nauttimaan päiväkahvit raikkaassa ulkoilmassa!

 

Työpajaretken teemoja

Eläinavusteisuus, toiminnan eettisyys, eläinten hyvinvointi, turvallinen toimintaympäristö, mielenterveystyö, toipumisorientaatio-toimintamalli, eläinavusteinen harjoite

 

Muuta huomioitavaa

Osa päivästä vietetään ulkona. Retkelle osallistuvien kannattaa varautua ulkoiluun sopivalla varustuksella (kengät, ulkoiluvaatteet). Työpajaretki sisältää lounaan klo 10.45–11.45, iltapäiväkahvit sekä bussikuljetukset aamulla Hotel Sveitsistä (klo 8.30) ja Scandic Hyvinkäältä (klo 8.45) kohteisiin ja takaisin Hyvinkään rautatieasemalle (lähtö klo 15), asemalla n. klo 15.30.

 

Bussi on ryhmän käytössä aikataulun mukaisesti koko ajan. Mahdolliset matkatavarat mahtuvat bussin kyytiin. Huomioithan, että bussi ei palaa takaisin hotellien kautta, kaikkien bussien päätepysäkki on Hyvinkään rautatieasema!

 

Hinta: 49 €/hlö, alennettu hinta Green Care Finland ry:n jäsen / päätoiminen opiskelija 42 €/hlö

 


Retki C:

Toimintamalleja erityisryhmien stressitason laskuun ja psyykkiseen hyvinvointiin – Liven luontoperustainen hyvinvointimalli toimii

Sinä erityisryhmien parissa työskentelevä – tule tutustumaan Kajonan hyvinvointia lisääviin hevosavusteisiin palveluihin sekä Liven luontolähtöisiin asiakkaiden stressitasoa laskeviin ja psyykkistä hyvinvointia lisääviin toimintamalleihin! Nämä mallit toimivat!

 

Kuva KajonaRetki on suunnattu erityisesti luontoperustaisia palveluja erityisryhmille tuottaville tai suunnitteleville toimijoille. Päivä koostuu kahdesta osasta, yritysvierailusta ja toiminnallisesta työpajasta. Retken yritysvierailukohteena on Katja Liukkosen Kajona, joka tarjoaa mm. sosiaalipedagogista hevostoimintaa sekä erityisryhmien ratsastusta sekä yksilö- että ryhmäasiakkaille.

 

Yritysvierailukohde on hyvä esimerkki siitä, että Green Care -toimintaa voi harjoittaa myös pienissä ja vaatimattomissa tiloissa. Kajona tuottaa palveluilta kahdessa toimipaikassa, joista toinen sijaitsee Ohkalossa, pienessä pihatallissa Tanja Lundstenin pihassa. Tallin omistaja tekee molempien hevostensa Tuohivirsun ja Uuraksen kanssa oikeita työhevosen töitä ja lisäksi kouluttaa varsoja työhevosiksi. Hyvin koulutetulla työhevosella ja hevosavusteiseen työhön sopivalla hevosella on paljon yhteisiä piirteitä, siksi Kajonan ja Tanja Lundstenin yhteistyö tukee toinen toistaan. Tule katsomaan, miten myös pienissä puitteissa on tilaa kohdata ja olla juuri sellainen kuin olet!

 

Matka jatkuu Kajonasta Liven Lassilan toimipisteeseen Helsinkiin, jossa lounaan jälkeen työpajan teemana on erityisryhmäasiakkaiden psyykkinen hyvinvointi luontoavusteisesti. Työpajaosuuden asiantuntijana toimii Invalidisäätiön Liven luonto-ohjaaja Jonne Liukkonen, joka vetää toiminnallisen esittelyn Live Palvelujen kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta-asiakkaiden kanssa. Livellä on huomattu, että luontotoimintamallit toimivat tehokkaasti osana erityisryhmien tunnetaitojen ohjausta ja stressinsäätelyä.

 

Päivän työpajan tuottaa Invalidisäätiön Lassilan toimipiste. Invalidisäätiön tehtävä on työskennellä sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyy toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Invalidisäätiön palveluyksiköt ovat Ammattiopisto Live ja Live Palvelut. Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos, jonka koulutukset on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat opinnoissaan ja työllistymisessään erityisopetusta, yksilöllistä tukea ja ohjausta. Live Palvelut on valmennus- ja asiantuntijatalo, jonka toiminta on keskittynyt erityistä tukea tarvitsevien työllistymiseen.

 

Työpajaretken teemoja

Erityistä tukea tarvitsevat, eläinavusteisuus, psyykkinen hyvinvointi, luontoavusteisuus, Liven toimintamallit, käytännön harjoitteet

 

Muuta huomioitavaa

Osa päivästä vietetään ulkona. Retkelle osallistuvien kannattaa varautua ulkoiluun sopivalla varustuksella (kengät, ulkoiluvaatteet). Työpajaretki sisältää lounaan klo 11.00–12.00, iltapäiväkahvit työpajan jälkeen ja bussikuljetukset aamulla Hotel Sveitsistä (klo 8.30) ja Scandic Hyvinkäältä (klo 8.45) yrityskohteeseen ja sieltä Liven Lassilan toimipisteeseen, josta takaisin Hyvinkään rautatieasemalle (lähtö klo 14.45), asemalla n. klo 15.30.

 

Bussi on ryhmän käytössä aikataulun mukaisesti koko ajan. Mahdolliset matkatavarat mahtuvat bussin kyytiin. Huomioithan, että bussi ei palaa takaisin hotellien kautta, kaikkien bussien päätepysäkki on Hyvinkään rautatieasema!

 

Hinta: 49 €/hlö, alennettu hinta Green Care Finland ry:n jäsen / päätoiminen opiskelija 42 €/hlö

 

 


Retki D:

Green Care -koulutuksen tulevaisuus

Sinä, Green Care -koulutusten parissa toimiva tai koulutuksista kiinnostunut. Tämä retki on tehty sinulle! Työpajassa saat eläin- ja luontoavusteisuuteen liittyvää koulutustietoa. Lisäksi pääset ideoimaan alan koulutusten kehittämistä valtakunnallisesti!


Kuva BreytingPäivä alkaa yritysvierailulla terapiapalveluja tarjoavaan Breytingiin, joka tuottaa hevosavusteisia terapiapalveluja aikuisille, lapsille ja ryhmille. Yrittäjä, psykoterapeutti, pari -ja perhepsykoterapeutti, työnohjaaja, psykodraamaohjaaja Raija Hänninen esittelee tallin toimintaa ja kertoo mm. miten hevosavusteisuutta voidaan hyödyntää osana lasten psykoterapiaa, perheterapiaa, uusperheneuvontaa ja neuropsykiatrista valmennusta.

 

Kuva HyriaPäivä jatkuu työpajaosuudella Hyrian ohjaamana. Hyria on systemaattisesti lähtenyt viemään Green Care -ajattelua eteenpäin mm. luonto- sekä hoiva- ja hoitoalan koulutuksen kehittämisen kautta. Työpajasta vastaavat Hyrian koulutusasiantuntijat. Päivän aikana tutustutaan käytännössä Uudenmaankatu 249 toimintaympäristöihin ja osallistutaan muutamiin Green Care -aiheisiin harjoitteisiin.

 

Ryhmä tutustuu Hyrian ammatillisten tutkintojen sisällä oleviin Green Care -koulutuksiin; luonto-ohjaajan, luonto- ja eräoppaan, hoiva- ja hoitoalan sekä eläintenhoitajan tutkinnon näkökulmasta. Päivän sisältö on suunnattu erityisesti Green Care -koulutuksen parissa työskenteleville ja teemasta kiinnostuneille. 

 

Työpajan teema

Green Care koulutuksessa, luonto- ja eläinavusteisuus, ammatillinen koulutus, hoiva- ja hoitoala, oman tutkinnon täydentäminen

 

Muuta huomioitavaa

Koko päivä vietetään ulkona. Retkelle osallistuvien kannattaa varautua ulkoiluun sopivalla varustuksella (kengät, ulkoiluvaatteet). Työpajaretki sisältää lounaan sisätiloissa klo 11.15–12.15 ja iltapäiväkahvit nuotiolla sekä bussikuljetukset aamulla Hotel Sveitsistä (klo 8.30) ja Scandic Hyvinkäältä (klo 8.45) yritysvierailukohteeseen sekä Hyrian Uudenmaankatu 249 toimipisteeseen ja takaisin Hyvinkään rautatieasemalle, (lähtö klo 15), asemalla n. klo 15.10.

 

Bussi on ryhmän käytössä aikataulun mukaisesti koko ajan. Mahdolliset matkatavarat mahtuvat bussin kyytiin. Huomioithan, että bussi ei palaa takaisin hotellien kautta, kaikkien bussien päätepysäkki on Hyvinkään rautatieasema!

 

Hinta: 49 €/hlö, alennettu hinta Green Care Finland ry:n jäsen / päätoiminen opiskelija 42 €/hlö

 


Ohjelmamuutokset mahdollisia.

 

LISÄTIETOA

www.gcfinland.fi/GC21. Green Care -päiviin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä myös suoraan Green Care Finland ry:n Maaritiin: maarit.aho@gcfinland.fi

 

TAPAHTUMAN JÄRJESTÄJÄT

Tapahtuman järjestää Green Care Finland ry. Päivien järjestelyissä mukava ovat Hyria, Kiljavan opisto, Invalidisäätiön Ammattiopisto Live ja Live Palvelut sekä Uudenmaan alueen Green Care -toimijat.

 


yhteistyössä mukana: