Valtakunnalliset

Green Care -päivät 16.-17.11.2021 Hyvinkää

Green Care – hoivaa ja voimaa vastuullisesti, monipuolisesti & voimavarakeskeisesti

Työpajaretket 17.11. ⟩ ⟨ Ilmoittautumislomake ⟩ ⟨ Lisätietoa


Tervetuloa!

SEMINAARIOHJELMA

klo 8.00 Ilmoittautuminen, aamukahvitus, ständeihin tutustuminen

 

Green Care – hoivaa ja voimaa vastuullisesti, monipuolisesti & voimavarakeskeisesti


klo 8.45-10.00

Päivien avaus ja katsaus kentän ajankohtaisiin aiheisiin, Green Care Finland ry sekä useampi puheenvuoro, mm. Martta Ylilauri, Vaasan yliopisto, InnoLab, Green Care -toiminnan taloudellinen arviointi SROI-menetelmällä, casena Soiten Green Care -työtoiminta kehitysvammaisille asiakkaille. Anja Yli-Viikari, Luonnonvarakeskus, Luonto on osa tulevaisuuden sote-palveluita: tutkijoiden keskustelupaperi.

Erja Rappe, kuvaaja Siri Siirilä

klo 10.00–10.45

Toimiva hoivaympäristö – luonnon merkitys palveluasumisessa, Erja Rappe, Ikäinstituutti.

 

Erja Rappe, vanhempi tutkija, MMT, dosentti on pitkään tutkinut viherympäristöjen terveys- ja hyvinvointivaikutuksia sekä terveyttä edistäviä ja kuntouttavia ympäristöjä. Erja kertoo puheenvuorossaan, mitä luontoympäristön elvyttävät vaikutukset merkitsevät rajoitetuissa ympäristöissä, kuten vanhus- ja mielenterveystyössä.

  klo 10.45–11.15 Tauko

Kirsi Salonen

klo 11.15–11.45

Hyvinvointimekanismit Green Care -toiminnan viitekehyksessä, Kirsi Salonen, Psykologipalvelut Hyvän MielenTila.

 

Kirsi Salonen, psykologian tohtori, psykoterapeutti, laillistettu psykologi, eko- ja ympäristöpsykologi, kouluttaja, tutkijatohtori (Tampereen yliopisto), nostaa puheenvuorossaan esille Green Care -toimintaan liittyviä hyvinvointimekanismeja psykologian näkökulmasta. Esitys pohjautuu aiheeseen liittyvään kansallisiin ja kansainvälisiin tuoreisiin tutkimustuloksiin. Kirsi esittelee myös etäyhteyksien mahdollisuuksia luontolähtöisissä menetelmissä sekä tarkastelee psykologisia keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

 

Hyväksi todettua ja koettua – Green Care -malleja

Tanja KivikoskiHeljä Saarela

klo 11.45–12.15

Toipumisorientaatio – voimavaroja luonnosta, Tanja Kivikoski, Klubitalon johtaja, Heljä Saarela, jäsen, Nurmijärven Klubitalo, Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry.

 

Tanja Kivikoski ja Heljä Saarela esittelevät Nurmijärven Klubitalon palstaviljelytoimintaa. Toimintaan osallistuu Klubitalon jäseniä ja maahanmuuttajapalveluiden asiakkaita. Tanja ja Heljä kertovat, miten toipumisorientaatiotoimintamalli (Recovery model), johon liittyy mm. ihmislähtöisyys, toivo, itseohjautuvuus, voimavara-ajattelu, onnistumisen kokemukset, sopii myös Green Care -toimintakehyksen alle. Toiminnassa jokainen määrittelee itse omia tavoitteita ja toimintaa ohjaavat yksilölliset tarpeet, voimavarat ja vahvuudet.

Markus Mattsson

12.15–12.45

Perheen voimavarojen tukeminen luontoavusteisesti MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiön kehittämishankkeissa, Markus Mattsson, MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö.

 

Markus Mattsson on psykologi, eräopas ja tutkija. Hän toimii Isovanhemmat ja lapset metsään! -kehittämishankkeen hankepäällikkönä. Markus kertoo puheenvuorossaan konkreettisten esimerkkien kautta kehittämishankkeiden toimintaa ohjaavista keskeisistä periaatteista, kuten systeeminen näkökulma toimintakykyyn, voimavarakeskeisyys, mentalisaatio ja ryhmätoiminnan keskeisyys.

 

klo 12.45–15.00 Lounas ja ständit   

 

Hyvinvoiva toimintaympäristö kaiken perustana – Green Care -toiminnan etiikasta

Anna Rimppi

klo 15.00–15.45

Eläimet työparina – eläinavusteisuuden eettisyydestä, Anna Rimppi, Green Care -keskus Könkkölä

 

Anna Rimppi, työvalmentaja (eat), kauppatieteiden maisteri, käyttäytymisanalyysin asiantuntija, eläintenkouluttaja (at) ja eläinavusteinen valmentaja tuo puheenvuorossa esille eläinavusteisen toiminnan eettisiä näkökulmia, mm. mitä tarkoittaa hyvinvoiva eläin, mitkä eläimet soveltuvat eläinavusteisuuteen ja miten ihmisen tulee toimia eläimen hyvinvoinnin edistämiseksi ennen palvelua, palvelussa ja palvelun jälkeen. Tavoitteena on molemminpuolinen vuorovaikutus, jossa myös eläin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa palvelutapahtumaan. Annan osaamisalaa on eläintenkouluttaminen, eläinavusteiset palvelut, eläinavusteinen kuntouttava työtoiminta sekä ryhmäkoulutusten- ja valmennusten järjestäminen ja koulutussuunnittelu. Anna on myös erityisen kiinnostunut tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja eri eläinlajien kouluttamisesta työtehtäviin esimerkiksi Green care -toimintaan tai avustajiksi ihmisille. Eläinten kouluttamisen lisäksi Anna toimii Green Care -keskus Könkkölän Green Care -toiminnankehittäjänä sekä Tampereen yliopiston käyttäytymisanalyysiperusteisen eläinkouluttajien koulutuksen johtajana.

Keijo Viertoma

 

klo 15.45–16.15

Voiko työpäivästä voimaantua - Hyvinvoiva työyhteisö, Keijo Viertoma, Voimavaratila Toiska

 

Perhekodin perustaja, työnohjaaja Keijo Viertoma psykiatrinen sairaanhoitaja, ET-psykoterapeutti, NLP Trainer esittelee Voimavaratila Toiskan tapaa ajatella työhyvinvoinnista ja miten se vaikuttaa niin palvelujen laatuun, asiakkaisiin kuin koko yrityksenkin toimintaan.

 

Voimavaratila Toiska on Ilmajoen Koskenkorvalla sijaitseva kaunis luomumaatila ja lämminhenkinen perheyhteisö, jossa toimivat voimavarakeskeiseen ja systeemiseen lastensuojeluun keskittyvä Perhekoti Toiska, työyhteisöjen hyvinvointiin keskittynyt Voimavaratila sekä Terapeuttinen Talli, joka on Suomen ensimmäinen sote-talli sekä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan osaamis- ja koulutustalli. Toiskassa jokaisen hyvinvointi on tärkeässä asemassa ja sitä edistetään ja tuetaan monin eri tavoin. Eläimet, maatilaympäristö ja luonto yhdessä Toiskan ihmisten kanssa muodostavatkin aivan uniikin toimintaympäristön, jossa kuka tahansa saa mahdollisuuden kokea luonnon tuomaa hyvää oloa, voimauttavia kohtaamisia, tilan rauhallista ilmapiiriä ja ripauksen menneiltä ajoilta tuttua maatilojen yhteisöllistä eloa.

 

 

klo 16.30-17 Seminaariosuuden yhteenvetoa ja päätössanoja

 

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

 

Tervetuloa, ilmoittaudu tästä: GC21-ilmoittautumislomake


LISÄTIETOA

www.gcfinland.fi/GC21. Green Care -päiviin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä myös suoraan Green Care Finland ry:n Maaritiin: maarit.aho@gcfinland.fi

 

TAPAHTUMAN JÄRJESTÄJÄT

Tapahtuman järjestää Green Care Finland ry. Päivien järjestelyissä mukava ovat Hyria, Kiljavan opisto, Invalidisäätiön Ammattiopisto Live ja Live Palvelut sekä Uudenmaan alueen Green Care -toimijat.


yhteistyössä mukana: