Tapahtumat

Etusivu » Ajankohtaista » Tapahtumat

Tapahtumat

Kansainvälinen planetaarisen terveyden konferenssi Lahdessa helmikuussa
Lahti
13.-15.2.2024

Kansainvälinen planetaarisen terveyden konferenssi Lahdessa helmikuussa.

 

People and Planet: from Theory to Solutions – towards Transformations -konferenssissa etsitään ratkaisuja ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi. 13.-15.2.2024 järjestettävän konferenssin ohjelma on juuri julkaistu ja ilmoittautuminen avattu.

 

Planetaarinen terveys tarkoittaa ihmiskunnan terveyttä ja luonnonjärjestelmien tilaa, josta se riippuu. Aikamme suuret ongelmat liittyvät monimutkaisiin järjestelemiin ja toisiinsa nivoutuneisiin kriiseihin: ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja eräiden kansansairauksien lisääntymiseen. Megatrendit kuten digitalisaatio ja väestön ikääntyminen tuovat omat haasteensa ja mahdollisuutensa. Tiedepohjaiset järjestelmätason ratkaisut ovat välttämättömiä kestävän siirtymän onnistumiseksi.

 

People and Planet -konferenssin ohjelma on rakennettu siitä lähtökohdasta, että haasteet ovat yhteisiä ja ne voidaan ratkaista vain yhdessä. Lahteen saapuu tutkijoita, asiantuntijoita ja lääkäreitä käsittelemään mm. teknologian terveydenhuollolle tarjoamia mahdollisuuksia, huomispäivän johtajuutta, kaupunkisuunnittelua, luonnon terveysvaikutuksia, kestävää kuluttamista ja liikkumista. 

- Isojen haasteiden ratkaisut koostuvat usein monesta pienemmästä palasesta. Tietoa tarvitaan, mutta myös halua toimia. Ilahduttavan moni näyttää ajattelevan näin, sillä hakemuksia esittäjäksi tuli runsaasti lyhyestä hakuajasta huolimatta, kuvailee konferenssin koordinaattori Marju Prass Lahden Yliopistokampukselta.

 

Ympäristö ja terveys linkittyvät monessa konferenssin puheenvuoroista:

Erikoistutkija Jenni Lehtimäki (Suomen ympäristökeskus) tarkastelee luonnontilaisen maanpeitteen määrän tai monimuotoisuuden yhteyttä lasten terveyteen, erityisesti astmaan, ADHD:hen, autismiin ja atooppiseen ihottumaan.

Professori Hans Orru (Tarton yliopisto) puolestaan kysyy mitä eriarvoinen pääsy viheralueille merkitsee elinajanodotteen ja ulkoisten terveyskustannusten kannalta.

Projektisuunnittelija Liisa Vänttinen (Helsingin yliopisto) esittelee tutkimustietoa ja tietopohjaisia työkaluja, joita hyödyntämällä eri väestönosat voivat päästä nauttimaan liikuntapaikoista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista nykyistä tasa-arvoisemmin.

Arkkitehti Ruth Gow (Bax & Company) kertoo uudesta ilmaisesta työkalusta Healthy Cities Generator, jonka avulla voidaan tarkastella kaupunkisuunnittelun vaikutusta terveyteen.

 

Konferenssi järjestetään Lahdessa 13.-15.2.2024. Ohjelma on julkaistu ja osallistujien ilmoittautuminen on nyt auki kaikille halukkaille.

 

Lahden Yliopistokampus, Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestävät kongressin yhteistyössä kansainvälisten ja kansallisten kumppanien kanssa. Tapahtuma liittyy Lahden seudun terveys- ja ympäristöohjelmaan Luontoaskel terveyteen 2022–2032. 

  «Takaisin

yhteistyössä mukana: