Eläinavusteista työtä on tehty menestyksekkäästi aiemmin mm. kouluissa, vanhustyössä sekä mielenterveyskuntoutujien parissa. Eläimen läsnäoloon liittyvät lukuisat rauhoittavat vaikutukset on voitu todentaa useissa tutkimuksissa ja eläin voi edistää asiakkaan kuntoutusta monin tavoin. Sen läsnäolo laskee stressiä, motivoi, auttaa keskittymään, opettaa vuorovaikutustaitoja, on itsetunnon kohottaja, lisää sosiaalisuutta, toimii tunteiden peilinä, auttaa oppimaan sekä toimii tukena ja turvana. Eläin on myös aidosti läsnä eikä koskaan arvostele.
Parasta eläinavusteisessa ohjauksessa on, kun huomaa miten paljon eläin rentouttaa asiakkaan oloa. Jo pelkästään asenne, jolla asiakas tulee tapaamiseen, on rennompi, kun keskustelu ei pyöri pelkästään työllisyyden tai velvoitteiden ympärillä vaan rytmittyy asioihin, joista asiakas on kiinnostunut. Kun voimme tarjota mahdollisimman asiakaslähtöisen tapaamisen, kantaa se myös asiakasta eteenpäin.
Kun eläimellä on näin merkittävä vaikutus asiakastapaamisiin, niin miksi emme hyödyntäisi sitä myös työllisyyden hoidossa? Kun työllisyyden kuntakokeilu alkoi vuoden 2021 alussa, oli itsestään selvää, että se antaisi mahdollisuuden kokeilla jotain uutta. On mahtavaa, että eläinavusteinen toiminta sai vihreää valoa johtoportaassa.
Kaija Seppänen
Lue Kaija Seppäsen blogi kokonaisuudessaan täältä.