Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

GCF ry:n tiedote liittyen hyönteiskarkottimien käyttöön


29.06.2022

Green Care Finland ry:lle on tullut kyselyjä liittyen hyönteismyrkkyihin, erityisesti Thermacell-hyttyskarkottomien käyttöä koskien. Yhdistyksellämme ei ole erillistä ohjeistusta hyönteismyrkyistä, muuta kuin yleiset Green Care -toimintaa ohjaavat eettiset ohjeet, palvelua koskevien lakien ja säädösten noudattamisen lisäksi.  


Thermacell on Suomessa hyväksytty biosidivalmiste ainakin vuoteen 2024 saakka, mutta käytettäessä täytyy kuitenkin huomioida, että Thermacell on hyväksytty käytettäväksi vain rakennusten ulkopuolella, kuten terasseilla tai pihoilla. Täten käyttö pihapiirin ulkopuolella esimerkiksi marjametsässä on kielletty. 


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sivuilla kerrotaan hyönteismyrkyistä mm. seuraavaa:  

Käytä hyönteismyrkkyjä vain todelliseen tarpeeseen. Kun toimit vastuullisesti ja minimoit hyönteismyrkkyjen käytön varsinkin ulkotiloissa, turvaat osaltasi luonnon monimuotoisuutta. 


Hyönteismyrkkyjen vaikutukset eivät rajaudu torjuttavaan lajiin vaan ulos levitettävä myrkky vaikuttaa kaikkiin käsittelyalueen hyönteisiin. Harkitse siis tarkkaan ennen kuin torjut hyönteisiä ulkona, koska hyönteiset toimivat mm. pölyttäjinä, hajottajina, ehkäisevät haitallisten vieraslajien leviämistä, ovat tärkeä ravinnonlähde monille eläimille ja parantavat maaperää.

 

 

Lue lisää hyönteismyrkyistä:

https://tukes.fi/kodin-ja-puutarhan-tuholaiset/hyonteismyrkyt-ja-karkotteet

https://tukes.fi/tietoa-tukesista/usein-kysytyt-kysymykset/usein-kysyttya-biosideista

https://tukes.fi/-/muista-etta-hyttysmyrkyt-ovat-vaarallisia-polyttajille-kayta-vain-tukesin-hyvaksymia-valmisteita

 

 


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: