Metsävoimaa järjestötoimintaan -hankkeen kohderyhmänä ovat Seinäjoki-Ilmajoki-Jalasjärvi alueen yleishyödyllistä toimintaa tuottavat järjestötoimijat (erityisesti sote-kentällä toimivat yhdistykset).  Hankkeen tavoitteena on tukea ja innostaa hankkeen kohderyhmää hyödyntämään tavoitteellisemmin lähialueen metsien hyvinvointivaikutuksia omassa yleishyödyllisessä toiminnassaan.

 

Lisätietoja ja hankkeen yhteyshenkilö

Green Care Finland ry

Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanke

Maarit Aho, puh. 050 536 1199, maarit.aho@gcfinland.fi

Hankkeen rahoitus ja toteutus

 

 


Hankkeen blogitekstit

Metsävoimaa järjestötoimintaan – lataa voimavara-akkusi


31. tammikuuta 2022

Teksti ja kuvat Maarit Aho

Metsävoimaa järjestötoimintaan – lataa voimavara-akkusi metsäisten harjoitevinkkien avulla

Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanke jatkuu. Helmikuulle suunnitellun metsäisen hanketilaisuuden järjestämisajankohtaa joudutaan kuitenkin siirtämään hankealueella olevien kokoontumisrajoitusten takia. Mutta, ei anneta niiden haitata. Tässä muutama kokeilemisen arvoinen vinkki voimavara-akun lataamiseen metsäisten luontoelementtien avulla.

 

Metsävoimaa 5 minuutin päässä: pikalataus

Avaa YouTube. YouTubesta löytyy paljon erilaisia luontovideoita, myös eri vuodenajoille tehtyjä metsäisiä videoklippejä. Kirjoita hakukenttään metsän ääniä. Valitse ensimmäisenä näkyville tulleista vaihtoehdoista itseäsi eniten houkuttelevin video. Älä käytä valintaan viittä minuuttia kauempaa. Klikkaa video päälle, ota hyvä asento ja keskity kuuntelemaan ja katselemaan. Lepuuta samalla silmiä, kehoa ja mieltä.

 

Metsäisiä videoita voi hyödyntää myös osana järjestöjen verkkotapaamisia. Muille jaettavat videot on hyvä esikatsella ennen jakoa. Voit myös miettiä muutaman videoon liittyvän keskustelua avaavan kysymyksen, esim. pyytää kommentoimaan videon laatua ja toimivuutta voimavaralähteenä tai kysyä, mitä ajatuksia maisemat ja äänet synnyttivät? Vaikuttiko luontoäänien kuuntelu olotilaan, miten? Minkä arvosanan annoitte juuri tuolle kyseiselle videolle.

 

Metsävoimaa 30 minuutin päässä: helppoa

Lumiset puutSuomessa luonto on onneksi meitä jokaista lähellä. Katso ikkunasta ulos. Näetkö metsää, puistoa tai yksittäisiä puita. Pue päällesi noin tunnin mittaiseen ulkoiluun sopiva vaatetus. Lähde ulos. Sulje ovi, pysähdy ovelle katse lähimpään metsään, puistoalueeseen tai puuhun päin. Hengitä syvään. Lähde kävelemään kohti puita. Tee ympyrälenkki. Mieti jokaisen puun kohdalla yksi hyvä asia, joka saa/saisi sinut hyvälle tuulelle juuri nyt.

 

Toteuta yksi ajatuksistasi kotiin päästyäsi. Esim. juo tee-/kahvikuppi katsellen ulos ikkunasta, soita läheiselle/hyvälle ystävälle mitä kuuluu soitto, jne. Hyvää mieltä tuottavien ajatusten kannattaa olla helposti toteutettavia. Jos mieltäsi painaa isompi asia, pilko se osatoiveisiin, jotka ovat helpommin saavutettavissa.

 

Metsävoimaa parin tunnin päässä: pitkäkestoiseen voimavaralataamiseen

Valitse lähialueesi luonnossa kulkeva metsäinen polku, johon pääset joko kävellen tai pyöräillen. Pue päällesi muutaman tunnin ulkoiluun sopiva vaatetus. Lähde matkaan. Luontopolulle saavuttuasi, kulje puiden lomassa rauhallista vauhtia. Kuuntele, kuuluuko linnun ääniä? Tuoksuttele kuusen-/männynoksia. Etsi polun lomasta mieluisa pysähtymispaikka. Hahmota metsämaisemaa mielikuvituskehyksen avulla. Voit käyttää apuna myös puhelimen kameraa. Mitä näet? Millainen luontomaisema herättää sinussa eniten myönteisiä tunnetiloja? Millaisessa ympäristössä (metsätyypissä) koet eniten voimaantumista?

 

Pyri tekemään metsäpolkukävely säännöllisesti. Ei ole väliä, miten saavut mielipolullesi tai mitä teet siellä. Jokainen päivä on erilainen, välillä tarvitsemme ’aivot narikassa’ kävelyä, välillä aktivoivia harjoitteita. Oleellista on, että kuljet metsäpolun säännöllisesti; vuodenajasta, kelistä, kiireen tunnusta riippumatta.

 


Voimavaran lataaminen metsässä yksin ja yhdessä muiden kanssa edistää monipuolisesti hyvinvointia. Se, millainen lataustarve on ja miten erilaiset latauspaikat toimivat on yksilöllistä. Kokeileminen ja oma soveltaminen kannattaa tässäkin asiassa!

 

Tämän päivän ensimmäinen oma metsävoimavaralataushetkeni tapahtui välipalalla, tekemällä rahkaa itselle ja lapsille pakkasesta sulatetuista lakoista ja mustikoista. Mitkä värit ja tuoksut! Vei ajatukset samantien suoraan suon laidalle, käppyräisten mäntyjen juurelle.


 

Metsävoimaista vuoden alkua 2022! Hanke järjestää vielä yhden metsätilaisuuden 2022. Haluatko vaikuttaa ajankohtaan, sisältöön tai paikkaan, ota yhteyttä Maaritiin: puh. 050 536 1199, maarit.aho@gcfinland.fi.


Takaisin blogilistaan

yhteistyössä mukana: