Metsävoimaa järjestötoimintaan -hankkeen kohderyhmänä ovat Seinäjoki-Ilmajoki-Jalasjärvi alueen yleishyödyllistä toimintaa tuottavat järjestötoimijat (erityisesti sote-kentällä toimivat yhdistykset).  Hankkeen tavoitteena on tukea ja innostaa hankkeen kohderyhmää hyödyntämään tavoitteellisemmin lähialueen metsien hyvinvointivaikutuksia omassa yleishyödyllisessä toiminnassaan.

 

Lisätietoja ja hankkeen yhteyshenkilö

Green Care Finland ry

Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanke

Maarit Aho, puh. 050 536 1199, maarit.aho@gcfinland.fi

Hankkeen rahoitus ja toteutus

 

 


Hankkeen blogitekstit

Metsävoimaa järjestötoimintaan – esimerkkinä Small Woods Wales


23. helmikuuta 2022

Teksti Maarit Aho

Metsävoimaa järjestötoimintaan – esimerkkinä Small Woods Wales

Kuvaaja Emilia Aho; Leader LiiveriYksi Metsävoimaa järjestötoimintaan -hankkeen tavoitteista on ollut tutustua Walesissa toimivan Coed Lleol Small Woods Wales järjestön toimintaan. Olemmekin päässeet mm. virtuaaliopintomatkalle järjestön metsäkohteeseen sekä jakaneet tietoa ja kokemuksia verkkotapaamisten merkeissä.

 

Rajojen yli kurkistus kannattaa

Päällimmäisenä tiedonvaihdosta on jäänyt mieleen Small Woods järjestön toimijoihin juurtunut aito innostus luontolähtöistä toimintaa kohtaan. Lisäksi järjestö ei ole jämähtänyt paikoilleen. Small Woodsin kasvun yksi taustatekijöistä on paitsi aktiivinen hanketoiminta, myös toimintojen suunnitelmallisuus ideoinnista toteutuksen seurantaan.

 

Small Woods on hyvä esimerkki siitä, mitä luontoperustaisten toimintojen vaikuttavuuden seuraaminen antaa järjestötoiminnalle. Vaikuttavuuden seuraaminen antaa mm. yksilöityä taustatietoa

  • valittujen metsätoimintojen vaikutuksesta osallistuneiden mielelle ja keholle
  • luontokohtaamisten sosiaalisen kanssakäymisen merkityksestä
  • ideoita luontokohteinen ja toimintojen valintaan
  • toiminnan tavoitteelliseen kehittämiseen, esim. hankehakemusten ja saadun rahoituksen myötä.

 

Covid lisäsi Small Woodsin asiakkaita

Small Woods pyrkii keräämään kaikilta luontoperustaisiin toimintoihin osallistuvilta palautetta toimintojen vaikuttavuudesta ja mielekkyydestä.


Yksi mieleenpainuva tulos itselle oli se, että pandemian aikana Small Woodsin asiakasmäärä kasvoi. Lisäksi asiakkaiksi tuli aivan uusia ryhmiä. Covidin ja uusien kohdennettujen toimintamallimuutosten myötä järjestö pystyi aktivoimaan toimintaan mukaan sellaisia henkilöitä, joita aiemmin ei oltu saatu lähtemään mukaan. Jotain hyvää siis myös koronasta.
 


 

Juuret luontoarvoissa – tulevaisuuden tuomissa mahdollisuuksissa on vain mielikuvitus rajana

Wales on luontotyypiltään hyvin erilainen verrattuna Suomeen. Käsitys metsästä saattaa myös olla erilainen, mutta tämä ei olekaan oleellista. Small Woodsin lähtökohtana on alusta alkaen ollut oman toiminta-alueen olemassa olevasta metsäympäristöstä ja sen monimuotoisuudesta huolehtiminen. Järjestön saama perusrahoituskin liittyy tähän.

 

Alkuperäisen ydintoiminnan oheen on kuitenkin ajan ja lukuisten hankkeiden myötä jalostunut yhä enemmän toimintoja, joiden tavoitteena on paitsi luonnon, myös ihmisten hyvinvoinnin lisääminen luontoperustaisesti. Small Woods on mukana kehittämässä mm. oman alueensa

  • luontoperustaisten toimintojen saavutettavuutta
  • luontolähtöisten toimijoiden koulutusta sekä
  • Iso-Britannian mallia lääkärien määräämistä luontoperustaisista sosiaalista resepteistä.

Small Woodsin arvoista ja toimintaperiaatteista onkin hyvä ottaa oppia myös meille Suomeen.


Kuvaaja Emilia Aho Leader LiiveriLuonnon hyvinvointia yhdessä tukemalla ja suojelemalla, huomaamaamme myös tukevamme omaa ja yhteisömme hyvinvointia – syvältä sisimmästämme uloimpiin ihohuokosiin saakka. Järjestöjen metsätoiminnot ja niiden vaikuttavuus voivat vaihdella, mutta lähtökohtana on aina yhteys yhteiseen tekemisen alueellisesti, yhteisöllisesti ja yksilöllisesti metsässä.


 

Hanke järjestää vielä yhden metsätilaisuuden 2022. Haluatko vaikuttaa ajankohtaan, sisältöön tai paikkaan, ota yhteyttä Maaritiin: puh. 050 536 1199, maarit.aho@gcfinland.fi.


Takaisin blogilistaan

yhteistyössä mukana: