Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Puheenjohtajan tervehdys


21.12.2016

Muistan kuinka innoissani olin, kun löysin ensimmäistä kertaa Green Care -toimintaa käsittelevän julkaisun. Silloin  oli vuosi 2009 ja käsissäni oli  MTT:n ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen julkaisu ”Green Care - terveyttä ja hyvinvointia maatiloilta. Kirjassa kerrottiin erilaisista  GC- toiminnan mahdollisuuksista ja  siinä ennustettiin, että kymmenen vuoden päästä GC toiminta olisi luonteva osa sote palveluistamme.

Jo seuraavana vuonna meitä olikin pieni joukko Tampereella perustamassa yhdistystä Green Care -toiminnan kehittämiseksi.

 

Näiden tapahtumien Green Care -toimintaa on kehitetty monissa hankkeissa ja yrityksissä ja luontoavusteiseen työhön on löytynyt paljon hyviä käytäntöjä. Vuonna 2011 järjestimme ensimmäiset valtakunnalliset Green Care -päivät, joista on sittemmin tullut menestys – kahtena viime vuonna päivät on myyty loppuun ja kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet mukaan. Tänään Green Care Finland ry:ssä on jäseniä 250; yrittäjiä, tutkijoita, kehittäjiä ja erilaisia yhteisöjä.

 

Tänä vuonna käynnistyi myös korkeakoulutus GC -toimintaan. Hyviä hakijoita oli paljon ja heistä vain kolmannes  pystyttiin ottamaan mukaan.

2016 saimme GC -toiminnan kehittämiseen Koordinaatiohankkeen. Tämä on puolestaan mahdollistanut sen, että vuoden 2017 alkupuolella saamme käyttöömme Green Care -toiminnan laatumerkin, mikä osaltaan parantaa luontoavusteisten palvelujen kilpailutilannetta.

Pitkään olemme myös tehneet töitä uusien sivujen saamisen eteen. Nyt Green Care -toimintaa koskeva tieto on koottu uuteen portaaliin GCF ry:n sivuille. Uusilta sivuilta on entistä helpompi löytää itselleen kiinnostavia palveluja ja sinne on koottu myös paljon GC -toimintaa koskevaa taustatietoa. Jatkossa voimme löytää kaiken keskeisen GC- toimintaa koskevan informaation näiltä sivuilta.

 

Sivujen  eteen on tehty todella paljon töitä. Nyt on aika kiittää Koordinaatiohankkeen työryhmää ( Elina, Taina, Anja ja monet muut), joka on puurtanut tämän urakan parissa. Olette tehneet hienoa työtä. GCF ry tulee ylläpitämään näitä sivuja Koordinaatiohankkeen päätyttyä.

 

Green Care -toiminnassa on ollut kaikkien näiden vuosien ajan hieno innostumisen ja yhteisen kehittämisen meininki. Samalla kun toiminta vahvasti ammatillistuu ja pystymme luomaan toiminnan tarvitsemia rakenteita, vaalikaamme myös tätä yhteishenkeä ja innostusta. Teimmepä työtä sitten Luontohoivan tai Luontovoiman puolella, voimme jatkuvasti jakaa omaa osaamistamme ja oppia toisiltamme. Tämä yhteinen kehittäminen koituu lopulta kaikkien osapuolten hyödyksi.

 

Nyt näyttää siltä, että tuo 7 vuoden takainen ennustus oli oikeassa – luontoavusteinen toiminta on tullut jäädäkseen ja siitä tulee osa hyvinvointipalvelujamme.  Luonnon hyvinvointivaikutukset ja vahva usko niiden mahdollisuuksiin on ollut alusta saakka meitä yhdistävä tekijä. Luonto on ollut erinomainen kumppani ja sen parissa on hienoa tehdä työtä.

Yhteisöllisyys on toinen Green Care -toiminnan tunnusmerkki, jota voimme hyödyntää myös kehittämistyössä. Ensi vuoden aikana pyrimme saamaan sivuillemme myös menetelmäkohtaisia verkostoja, joissa saman tyyppistä työtä tekevien GC -toimijoiden ajatusten ja kokemusten vaihto on mahdollista.

 

Toivotankin sinut lämpimästi tervetulleeksi mukaan GC -yhteisöön voimaantumaan ja kehittämään yhdessä luontoavusteista toimintaa.

Ennen ensi vuoden haasteita saamme kuitenkin levähtää maailman kuuluisimman Green Care -tapahtuman sanoman äärellä.

Luonnonkaunista joulunaikaa Sinulle toivottaen

 

Tuomo Salovuori

Green Care Finland ry, puheenjohtaja

https://www.gcfinland.fi/

040-5818244

tuomo.salovuori@sininauha.fi

 


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: