Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Metsämaan mikrobeja kaupunkilaiskoteihin


18.06.2018

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos tutkii miten metsän mullan mikrobikasvustoa saisi lisättyä kaupunkilaiskotien mikrobistoon. Tutkitusti tiedetään, että pienen lapsen maatilaympäristössä kasvaminen on hyväksi lapsen immuunijärjestelmälle. Maatilaympäristössä on enemmän monimuotoisia mikrobeja ja siten siellä kasvaneilla lapsilla on pienempi riski sairastua esimerkiksi astmaan. Nyt tutkijat haluavat selvittää, voiko tuota mikrobikasvustoa saada monipuolisemmaksi myös kaupunkiasunnoissa. Tutkimuksessa kaupunkikoteihin on viety mattoja, joihin on lisätty metsämaan monipuolista mikrobistoa. Kuuden kuukauden aikana tutkitaan onko kodin mikrobikasvusto muuttunut. Näin selvitetään voiko kaupunkilaislapsille luoda ympäristön, joka tukisi heidän immuunijärjestelmän kehittymistä.

 

Tutkijat odottavat kodin mikrobilajiston muuttuvan tällä tavoin monimuotoisemmaksi. Jos näin käy, tällä tavoin voisi muuttaa kaupunkiasuntojen mikrobilajistoa melko kätevästi ja yksinkertaisesti. Siten niissä asuvat henkilöt saisivat helpommin mikrobialtistuksia ja siitä olisi terveydellistä hyötyä.

 

PROBIOM-hankkeen tutkimuksessa koetetaan löytää keinoja, miten maatilaympäristön terveysvaikutteita voitaisiin hyödyntää astman ehkäisemisessä.

 

Lisää uutisesta THL:n ja Iltasanomien sivuilla.

 

Lähde ja kuva: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: