Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Luontomenetelmäosaamisen kehittäminen ikäihmisten perhehoidossa


01.03.2022

Sanna Kososen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa tietoa erilaisista luontomenetelmistä, joilla voidaan parantaa ikäihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Opinnäytetyön tehtäviksi rajautuivat ikäihmisten perhehoidossa käytettyjen luontomenetelmien tunnistaminen, luontomenetelmien merkityksien arviointi yhdessä perhehoitajien kanssa ja luontomenetelmäoppaan kehittäminen.  

 

Aineisto kerättiin monikanavaisesti laadullisilla menetelmillä: Learning cafe -menetelmällä perhehoitajien työpajapäivässä, teemahaastatteluilla kuuden perhekodin kokemuksista ja osallistujien arviointiprosessilla luontomenetelmän kehittämispäivässä.

 

Tuloksissa korostuivat yhteisön ja osallisuuden merkitykset luontomenetelmien toteuttamisessa ja tavoiteltavien hyötyjen saavuttamisessa. Luontomenetelmillä todettiin parhaimmillaan voitavan vahvistaa ikäihmisten elämänlaatua fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti sekä hengellisesti tukemalla heitä käyttämään aktiivisesti vahvuuksiaan ja toimintakykyään mielekkäässä ympäristössä yhdessä toisten kanssa.

 

Merkittävin tulos oli luonnon ja yhteisöllisyyden merkitys ikäihmisille mielenterveyden edistäjänä; kokemukset osoittivat syvienkin masennusoireiden vähenemistä, lisääntyneen arvokkuuden ja omannäköisen elämän kokemuksien kautta.

 

Sanna Kosonen on toiminut myös hankekoordinaattorina PerhEke-hankkeessa, joka tuli juuri päätökseen. Hankkeen viimeisten toimintapäivien kunniaksi, julkaistiin vaikuttava video perhehoidon luontomenetelmistä ja niiden merkityksistä ikäihmisille sekä perhehoitajille. 

Linkki videoon: https://fb.watch/btYjs40_tq/

 

Lähde: Kosonen, Sanna. Luontomenetelmäosaamisen kehittäminen ikäihmisten perhehoidossa. Käy lukemassa opinnäytetyö kokonaisuudessaan täältä.

 

 


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: