Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Luonto on potentiaalinen stressin vähentäjä työterveyshuollossa


16.05.2022

Maija Lipponen on julkaissut blogikirjoituksen aiheesta: Uutta tutkimusta luonnon hyvinvointihyödyistä – luonto on potentiaalinen stressin vähentäjä työterveyshuollossa.

 

Kainuunmeren Työterveyshuollossa kiinnostuttiin luontoperustaisista työtavoista ja nähtiin, että ne voisivat tuoda lisäarvoa niin asiakkaiden kuin työntekijöiden hyvinvointiin. Luke tarjosi asiantuntemusta luonnon hyvinvointihyödyistä ja siitä, miten niitä voisi soveltaa työterveyspalveluihin.

 

Kehitettiin palvelupilotti: luontoryhmä, joka kokoontui kuukauden välein yhteensä kuusi kertaa. Ryhmään valikoitui terveydenhuoltoalan työntekijöitä, joilla oli fyysistä tai psyykkistä alenemaa työhyvinvoinnissa ja työkyvyssä. Tutkimukseen osallistui 11 vapaaehtoista henkilöä. Ryhmää ohjasivat työterveyspsykologi ja -fysioterapeutti. Tutkija oli mukana sisältöjen suunnittelussa sekä näytteenotossa.

 

Ryhmän tavoitteena oli tukea stressin ja palautumisen tasapainoa. Stressi on merkittävä tekijä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, ja sen väheneminen on itsessään hyödyllistä. Stressin väheneminen vaikuttaa todennäköisesti myös moniin muihin elimistön mekanismeihin, esimerkiksi tunteiden säätelyyn ja immuunipuolustukseen. Tapaamiset pidettiin pienen kaupungin luontoympäristöissä (kaupunkipuistot, kaupunkimetsät) työpäivän päätteeksi.

 

Tutkimuksen tuloksissa kävi ilmi mm. seuraavanlaista:

Osassa mittareista ei havaittu tilastollisesti merkitsevää muutosta tutkimuksen pienellä osallistujamäärällä. Viitteitä sykevälivaihtelun avulla mitatun stressin ja palautumisen tasapainon sekä kivun ja työuupumuksen paranemisesta kuitenkin saatiin. Sykevälivaihtelussa ei havaittu muutosta koko puolen vuoden tutkimusjaksolla, mutta luontokäynnin aikana osalla henkilöistä havaittiin palautumista. Päivän aikana tapahtuvat palautumishetket ovat tärkeitä, sillä usein pelkkä yön aikainen lepo ei riitä päivän kuormituksesta palautumiseen. Jatkuva kuormitus johtaa ennen pitkää uupumiseen. Koettu kipu ja uupumus laskivat tutkimusjakson aikana, mutta muutos ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

 

Pienestä otoksesta, kontrolliryhmän puutteesta ja muista rajoittavista tekijöistä johtuen tulokset ovat suuntaa antavia, mutta niitä tukee osallistujilta ja työterveyshuollon ammattilaisilta saatu palaute intervention hyödyistä. Ammattilaisten mukaan työterveyshuollossa tarvitaan uusia työtapoja stressin vähentämiseksi. Luonto voidaan ottaa mukaan monella tavalla: sekä erillisinä luonnossa ohjattavina palveluina että sisällyttää vinkkejä luontokokemusten lisäämiseksi arkeen kaikessa asiakkaiden ohjauksessa. Uutuusarvoa tässä tutkimuksessa on se, että siihen osallistui oikeita työntekijöitä oikeassa työterveyspalvelussa. Yleensä tämäntyyppisissä interventiotutkimuksissa tutkittavat ovat opiskelijoita, jolloin koeasetelma ei vastaa todellista, ohjattua palvelua.

 

 

Lue Maija Lipposen blogiteksti kokonaisuudessaan: www.luke.fi/blogit

Kuva: Jari Lindeman

 

 


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: