Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Luonnonmateriaalein rikastettu hiekkalaatikkohiekka vahvistaa lasten elimistön mikrobistoa ja immuunisäätelyä


02.09.2022

Luonnonvarakeskuksen (Luke), Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston tuore tutkimus paljastaa, että päiväkotilasten immuunijärjestelmän säätely voi parantua jo kahdessa viikossa leikkimällä hiekkalaatikossa, jonka hiekka on rikastettu luonnonmateriaalein siten, että se sisältää monimuotoisen luonnon mikrobiston.

 

Luken johtama tutkimus on maailman ensimmäinen lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus, jossa silmin näkymättömän luonnon monimuotoisuuden eli mikrobiologisen monimuotoisuuden osoitettiin vaikuttavan päiväkoti-ikäisten lasten immuunipuolustukseen.

 

Lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus tarkoittaa, etteivät lapset tai heidän vanhempansa, päiväkodin henkilökunta tai edes tutkijat tienneet kokeen aikana, oliko hiekkalaatikkohiekka luonnonmateriaalein rikastettua vai samannäköistä hiekkaa ilman mikrobiologista monimuotoisuutta.

 

"Tässä tapauksessa vaikutus ei voi perustua luonnon vehreyden kokemiseen ja aistimiseen, vaan altistumiseen luonnon mikrobeille", Luken tutkijatohtori Marja Roslund kommentoi Ecotoxicology & environmental safety -lehdessä julkaistua tutkimusta. 

 

Lue uutinen kokonaisuudessaan: https://www.luke.fi/fi/uutiset/luonnonmateriaalein-rikastettu-hiekkalaatikkohiekka-vahvistaa-lasten-elimiston-mikrobistoa-ja-immuunisaatelya

 

Kuva: Tarja Råglund


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: