Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Ikääntyvien hyvinvoinnin edistäminen luontoperustaisen toiminnan avulla - Nautitaan luonnosta!


26.10.2021

Luontoperustaista toimintaa ikääntyville omaishoitajille

Suomalaisille luonto ja luonnossa liikkuminen ovat tärkeitä hyvinvointia ylläpitäviä tekijöitä. Luonnossa oleminen vaikuttaa myönteisesti stressin hallintaan ja siitä palautumiseen. Lisäksi ulkoilu auttaa irtautumaan arjesta ja sen velvoitteista. Luontoympäristö rauhoittaa, virkistää sekä elvyttää. Ikääntyville luonnossa liikkuminen ja siellä oleskelu ei iän karttuessa ole enää usein mahdollista. Syynä voivat olla toimintakyvyn rajoitteet tai sitova omaishoito. Omaishoitaja huolehtii läheisestään, joka sairauden tai erityisen hoivan tarpeen johdosta ei selviydy arjesta itsenäisesti ja tarvitsee päivittäistä apua. Suurin osa omaishoitajista on yli 65-vuotiaita naisia, jotka hoitavat muistisairasta puolisoaan. Omaishoito on vaativaa ja omaishoitajat kertovat terveytensä huonontuneen muun muassa ajanpuutteen, hoidon raskauden ja psykososiaalisen kuormittumisen takia. Omaishoitajille on tyypillistä, että he unohtavat omasta hyvinvoinnistaan huolehtimisen, jolloin

hoidettavan tarpeet nousevat omaishoitajan jaksamista tärkeämmiksi.

 

Luonnosta hyvinvointia omaishoitajille

Miina Sillanpään Säätiö halusi tarjota ikääntyville omaishoitajille mahdollisuuden osallistua luontoperustaiseen toimintaan. Niinpä Säätiössä kehitettiin Nautitaan luonnosta! -toimintaa yhdessä ikääntyvien omaishoitajien, Omaishoitajaliiton ja sen paikallisyhdistysten, Sininauhaliiton sekä Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa. Työn tuloksena syntyi Nautitaan luonnosta! -toiminta, jossa on huomioitu luonnon katselu, luonnossa oleilu sekä liikkuminen. Ryhmissä painotettiin luontoympäristön aistimista ja kiireetöntä luonnossa oleilua, mikä antaa tilaa virkistymiselle ja elpymiselle. Luontoryhmissä yhdistyivät myös toiminta sekä virkistyminen kuten luonnon tarkkailu, marjastus ja sienestäminen sekä patikointi ja esteettömiin luontokohteisiin tutustuminen.

 

Voimavaroja ja vertaisuutta

Omaishoitajat kokivat, että luontoryhmä avasi heille uusia tapoja nauttia luonnosta ja edistää sillä tavoin omaa jaksamista. Yhteistä omaishoitajille oli, että ikääntyminen ja toimintarajoitteet olivat heikentäneet luonnossa liikkumisen mahdollisuuksia. Moni ei uskaltanut lähteä yksin luontoon kaatumisen tai eksymisen vuoksi. Ryhmä tarjosi turvallisen ja helpon tavan liikkua ja olla luonnossa, kun käytännön järjestelyt tekivät osallistumisesta sujuvaa ja vaivatonta. Monella myös luontosuhde muuttui, mistä kertoo seuraava ryhmäläisen palaute: ”Ennen menin ulos lenkille, nykyään menen ulos nauttimaan luonnosta. Annan aikaa luonnolle ja itselle.” Nautitaan luonnosta! - toimintaan osallistuneet totesivat, että luontoryhmä auttoi heitä irtautumaan arjesta ja mahdollisuuden akkujen lataamiseen. Koronaepidemian aikana kaikkien suomalaisten, ja etenkin omaishoitajien jaksaminen on ollut koetuksella rajoitusten takia. Koronan aikana luontoperustaista toimintaa on voitu järjestää tekemällä kimppakävelyitä, laavutapaamisia ja muita yhteisiä ulkoilutapahtumia. Luontoryhmät ovat toivottuja toimintoja, koska niissä yhdistyvät sekä luonnossa liikkuminen että vertaisten tapaaminen.

 

Korttipakka tukee luonnon hyvinvointivaikutuksia

Luontokokemusten tueksi on kehitetty Nautitaan luonnosta! -korttipakka, joka ohjaa luonnon hyvinvointivaikutusten pariin kuvin ja helpoin harjoituksin. Luontoon liittyvät harjoitukset sisältävät rahoittavia, virkistäviä ja voimaannuttavia osioita ja pakkaa voi käyttää yksin, yhdessä läheisen kanssa tai ryhmässä. Korttipakka on ollut suosittu mm. vanhustyössä, erityisryhmien toiminnassa, mielenterveystyössä sekä neurologisessa kuntoutuksessa. Korttipakasta on otettu syksyllä vielä viides painos ja sitä voi tilata maksutta osoitteesta: julkaisut@miinasillanpaa.fi.

Eräs korttipakan tilannut totesi: ”Tämä on mainio lahja mummulleni, joka ei enää itse juuri pääse luontoon huonon liikkumisen vuoksi”.

 

 

 

Miina Sillanpään Säätiön Kuu kiurusta kesään -hankkeessa on kehitetty Nautitaan luonnosta! -toimintaa (2017 ̶ 2019), jonka tavoitteena on ikääntyvien hyvinvoinnin edistäminen luontoperustaisen toiminnan avulla.

Lisätietoa: https://www.miinasillanpaa.fi/hankkeet/kuu-kiurusta-kesaan/

 

Teksti: Anne Rahikka, tutkimuspäällikkö, Miina Sillanpään Säätiö

Kuvat: Kuu kiurusta kesään -hanke


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: