Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Hevosavusteinen johtamis- ja esimiesvalmennus tarkasteltavana


28.02.2022

Niina Ujasen työstämän opinnäytetyön tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa tietoa eläinavusteisesta valmennusmenetelmästä. Tutkimukseen valikoitui tarkasteltavaksi hevosavusteinen johtamis- ja esimiesvalmennus. Tutkimustehtävät olivat: Millaista on eläinten avustuksella tehtävä johtamis- ja esimiesvalmennus sekä miten eläinavusteisia valmennusmenetelmiä kehitetään ja tuodaan osaksi työyhteisöä ja johtoa? 

 

Tutkimuksen yhteistyökumppanit olivat Voimavaratila Toiska ja Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä. Tutkimuksen aikana neljä esimiesasemassa tai esimiesaseman rajapinnalla työskentelevää henkilöä kävivät läpi kolmen kerran mittaisen hevosavusteisen johtamis- ja esimiesvalmennuksen.

 

Hevosavusteinen valmennus sisälsi sekä yhteistä keskustelua ryhmänä että käytännön tekemistä yhdessä hevosen kanssa. Keskustelu ryhmän sisällä valmennuksen aikana oli avointa ja turvallista. Käytännön tekemisen ja keskustelujen kautta aiheet nivoutuivat työelämään ja johtamiseen liittyviin teemoihin. Valmennus herätti lisäksi ryhmässä monenlaisia tunnekokemuksia. Ihmisten rinnalla hevosen rooli valmennuksessa oli suuri ja eläinavusteinen valmennus koettiin lempeäksi tavaksi tutkia itseään ja omia tapoja toimia.

 

Eläinavusteisen valmennuksen käynnistämisen työyhteisössä nähtiin tarvitsevan sitä organisoivaa ihmistä, ajallisia ja taloudellisia resursseja, johdon tukea sekä avoimuutta uutta menetelmää kohtaan. Näitä tarvitaan, jotta valmennus voisi jäädä pysyvämmäksi menetelmäksi organisaatioon. Valmennus koettiin hyvänä johtamis- ja esimiesteemojen käsittelyssä, mutta toisaalta tulevaisuudessa sen nähtiin voivan palvella yhtä lailla työyhteisön muitakin jäseniä. Eläinavusteinen valmennus nähtiin joustavana menetelmänä, jota voisi hyödyntää työelämässä myös työhyvinvointi- ja kehittämispäivissä sekä kehityskeskusteluissa.

 

 

Lähde: Ujanen, Niina. Hevosavusteinen johtamis- ja esimiesvalmennus. Käy lukemassa opinnäytetyö kokonaisuudessaan täältä.

 


Oletko julkaissut luonto-, eläin-, maatila- tai puutarha-aiheisen lopputyön, raportin tai muun aineiston, jossa on tulokulmana hyvinvoinnin edistäminen? Ilmoita siitä meille: https://www.gcfinland.fi/yhdistys/lomakkeet/aineistolomake/


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: