Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Green Carea opettajan ja opiskelijan näkökulmasta


22.10.2021

Teksti: Soila Huhtaluhta & Johanna Mäki-Rautila, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, http://www.seamk.fi/ / Kuvat: SeAMK


 

Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) Green Care -kurssien opettajana toimii Soila Huhtaluhta, Agrologi yAMK / Master of Natural Resources. Hän oli mukana myös Green Care koulutus korkea-asteelle -hankkeessa. Kursseilla hyödynnetään laajasti keskeisten Green Care -toimijoiden tuottamaa materiaalia.

 

Green Care on Etelä-Pohjanmaalla, kuten muuallakin Suomessa, luonteva osa hyvinvoinnin edistämiseen tähtäävää kehittämistyötä. Alan osaajien koulutus on tärkeässä roolissa, ja monialaisten näkökulmiensa vuoksi sopii SeAMKiin hyvin.

 

Green Care -koulutus alkoi SeAMKissa Green Care koulutus korkea-asteelle -hankkeen pilotilla lukuvuonna 2016-2017, edeten siitä kohti nykyisiä opintojaksoja. SeAMK on ollut myös mukana alueellisissa Green Care -toimintaa edistävissä hankkeissa.

 

Tällä hetkellä SeAMKissa on tarjolla 10 op Green Care koulutuskokonaisuus ”Monialainen Green Care. Ensimmäinen opintojaksoista ”Green Care -toiminta ja luonnon hyvinvointivaikutukset” 5op, vastaa Green Care Perusteita ja täyttää laatumerkkeihin edellytetyn teoreettisen osaamisvaatimuksen. Toinen kurssi on ”Green Care -palvelut ja –yrittäjyys” 5op, jossa täydennetään osaamista Green Care -toiminnasta ja sen toteuttamisesta omaan toimialaan pohjautuen, opiskellen Green Care -menetelmiä ja -toimintamuotoja, niiden hyvinvointivaikutuksia sekä LuontoHoivan ja LuontoVoiman erilaisia asiakkuuksia. Lisäksi perehdytään Green Care -toiminnan edellytyksiin sekä Green Care -palveluiden tuottamiseen.

 

Kurssit kokonaisuutena tai erikseen sopivat luonnon hyvinvointivaikutuksista ja Green Care -toiminnasta kiinnostuneille täydentämään omaa osaamista esimerkiksi luonnonvara-, sosiaali- ja terveys- tai liiketoiminta-alalta sekä Green Caresta kiinnostuneille yrittäjille ja työntekijöille, jotka haluavat vahvistaa osaamistaan ja/tai hakea GC laatumerkkiä, korkeakouluopiskelijoille ja muille kiinnostuneille. 10 op kokonaisuus on tarjolla jatkuvan oppimisen palveluiden kautta, mutta kursseja voi ottaa erikseen myös osana amk-tutkintoa SeAMKissa tai CampusOnlinen kautta muistakin ammattikorkeakouluista, sekä avoimen AMK:n kautta. Kurssit toteutetaan verkko-opintoina, mikä parantaa opiskelijoiden osallistumismahdollisuuksia, mutta tehtävissä päästään kuitenkin myös Green Care -ympäristöihin ja yhteisölliseen toimintaan.

 

 

On ollut hienoa huomata, miten Green Care -opinnot ovat antaneet opiskelijoille upeita oivalluksia, tulevaisuudensuunnitelmia ja hyvinvointia, sekä konkreettista hyötyä kuten Green Care Finland ry:n laatumerkkien hakemista yritystoiminnan tueksi, toteaa Soila Huhtaluhta.

 

Toivotamme eri alojen opiskelijat ja eri taustoista tulevat ihmiset rohkeasti mukaan opiskelemaan Green Carea! Monialaisuus ja yhteistyö luo hienoja rajapintoja ja uusia mahdollisuuksia esimerkiksi Green Care -maatilatoiminnan kautta.

 

On ilo olla mukana Green Care -kentässä ja kehittämässä toimintaa ja koulutusta. Myös opiskelijat ovat antaneet hienoa palautetta ja opiskelijatyytyväisyys on ollut erittäin hyvä. Tästä on hyvä jatkaa, jokaisen Green Care -opiskelijan myötä myös koko ala menee aina hiukan eteenpäin, Huhtaluhta päättää.

 

 

 

Johanna Mäki-Rautila työskentelee projektisuunnittelijana Tuki-ja osaamiskeskus Eskoossa. Eskoo tunnetaan maakunnassa ja valtakunnallisesti yksilöllisen elämän tukijana ja erityispalvelujen tuottajana. Eskoo on erikoistunut vammaispalveluihin, työikäisten palveluihin ja lastensuojeluun. Eri ikäiset kehitysvammaiset ihmiset ovat isoin asiakasryhmä.

 

Mäki-Rautila on osallistunut Seinäjoen ammattikorkeakoulun ”Monialainen Green Care” 10op kokonaisuuteen, sis. opintojaksot ”Green Care -toiminta ja luonnon hyvinvointivaikutukset” sekä ”Green Care -palvelut ja -yrittäjyys”. Hän on koulutukseltaan lähihoitaja ja sosionomi (AMK).

 

Eskoossa on kehitetty omaa Green Care -toimintaa aktiivisesti muutaman vuoden ajan, esimerkiksi työntekijöille järjestetään Green Care -perusteet koulutusta ulkopuolisen kouluttajan avulla. Eskoo hyödyntää eläinavusteista toimintaa ja luonto-avusteisuutta osana asumispalvelujamme sekä työ- ja päivätoiminnan palveluita. Eskoon Green Care -toiminta lisää kehitysvammaisten asiakkaiden hyvinvointia, osallisuutta ja toimintakykyä. Eskoolla ei ole omia eläimiä, mutta yhteistyökumppaneiden avulla on säännöllistä eläinavusteista toimintaa ympäri vuoden mm. talleilla ja erilaisten eläinvieraiden avulla. Kesäisin Eskoon alueen palveluyksiköt hoitavat sovitusti alueella laiduntavia lampaita ja kanoja. Kaikki Eskoon yksiköt sijaitsevat lähellä luontoa ja pyrkivät hyödyntämään lähiluontoa ja omia pihoja toiminnassa. Myös maatila-avusteisuutta kehitetään yhtenä menetelmänä Eskoon ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan yhteisessä Green Care -hoivahankkeessa.

 

Eskoo hyödyntää Green Care -menetelmiä, koska ne vaikuttavat niin selvästi positiivisella tavalla asiakkaiden toimintakykyyn ja psyykkiseen hyvinvointiin. Menetelmien avulla he saavat luontevalla tavalla lisättyä asiakkaiden osallisuutta, toiminnallisuutta sekä yhteisöllisyyttä ja onnistumisen kokemuksia. Työntekijöiden ja asiakkaiden yhdessä tekeminen lisääntyy, joka luo yhdenvertaisuutta ja on myös hyvä alusta keskustelun ja vuorovaikutuksen syntymiselle. Erityisesti eläinavusteisuudessa on hienoa se, että asiakkaalle syntyy myös sosiaalisen tuen hyötyä, kun eläin on asiakkaan tukena. Eläimen ollessa läsnä toiminnassa, asiakas rohkaistuu puhumisessa, omien ajatusten ilmaisussa ja tekemisessä paljon helpommin. Green Care -menetelmien sisältyminen työtehtäviin tuo myös työntekijöille mahdollisuuden vaihtelevuuteen ja elpymiseen työpäivän aikana, jotka edesauttavat työssä jaksamista ja viihtyvyyttä. Eskoo haluaa tarjota laadukasta palvelua, yksilöllisiä ratkaisuja ja olla osallisena Luontohoivan käytön kasvussa ja kehittämisessä sosiaali- ja terveyspuolen palveluissa.

 

Halusin saada lisää ajantasaista tutkimus- ja teoriatietoa Green Care -toiminnasta sekä yrittäjyydestä, jota pystyn täysin hyödyntämään työssäni. Työtehtäviini kuuluu Eskoon oman Green Care -toiminnan kehittäminen ja koordinointi yhdessä työntekijöiden kanssa. Lisäksi työskentelen Eskoon ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan yhteisessä Green Care -hoivahankkeessa, jossa kehitetään kumppanuusmallia Green Care -palvelun tuottamiseen. Kumppanuusmallissa maaseutuyritys ja sote-toimija voivat yhdessä tarjota Green Care -hoivapalvelua, toteaa Johanna Mäki-Rautila.

 

Mäki-Rautila kertoo Green Care opinnoista seuraavaa: Opinnot olivat todella kattavat ja materiaalia oli runsaasti. Luentotallenteet olivat hyviä ja ne oli laadukkaasti toteutettu. Vaikka opinnot suoritettiin täysin verkossa, oli mukana tehtäviä, joissa päästiin vuorovaikutukseen muiden opiskelijoiden ja opettajan kanssa. Opiskelut pystyi tehdä joustavasti oman työn ohella ja oman aikataulun mukaan. Tehtävien palautus oli aikataulutettu ja se auttoi siinä, että osasi varata riittävästi aikaa opintojen aineistoihin.

 

Opiskelut vahvistivat ajatustani ja työtäni siten, että olen yhä varmempi Green Care -palveluiden vaikuttavuudesta. Olen iloinen siitä, että Green Care -toiminta on varmasti osa tulevaisuuden sote-palveluita. Opintojen aikana aloin kiinnittää myös enempi huomiota tietoisesti siihen, miten luonto vaikuttaa minuun ja löysin hyviä työkaluja myös omaan hyvinvointiin sekä jaksamiseen.

 

 

 

Ehdottomasti kannattaa lähteä opiskelemaan tätä! Green Caresta on niin valtavasti jo tietoa saatavilla, että täysin itsenäisesti sitä on hiukan haastavaa lähteä rajaamaan. Koulutuksessa oli kattavasti teoriaa ja tutkimusta, jonka laatu on varmistettu. 

 

On todella vaikuttavaa seurata sitä, kuinka luontoympäristö ja eri Green Care -menetelmät saavat aikaan ihan valtavia avautumisia, muutoksia ja onnen tunteita asiakkaissamme! Ota Green Care –toiminta rohkeasti osaksi työtäsi ja lähde liikkeelle pienistä asioista. Tärkeintä on asenne, läsnäolo ja halu lähteä kokeilemaan uutta tapaa tehdä asioita yhdessä, Mäki-Rautila päättää.

 


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: