Puheenjohtajan tervehdys

Etusivu » Yhdistys » Puheenjohtajan tervehdys

Puheenjohtajan tervehdys

Muistan kuinka innoissani olin, kun löysin ensimmäistä kertaa Green Care -toimintaa käsittelevän julkaisun. Silloin oli vuosi 2009, ja käsissäni oli MTT:n (nyk. Luke) ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen julkaisu ”Green Care - terveyttä ja hyvinvointia maatiloilta”. Kirjassa kerrottiin erilaisista  Green Care -toiminnan mahdollisuuksista ja  ennustettiin, että kymmenen vuoden päästä Green Care -toiminta olisi luonteva osa sote-palveluitamme.  Jo seuraavana vuonna meitä olikin pieni joukko Tampereella perustamassa yhdistystä Green Care -toiminnan kehittämiseksi.

Näiden tapahtumien jälkeen Green Care -toimintaa on kehitetty monien hankkeiden ja palvelutuottajien toimesta, ja luontoavusteiseen työhön on muotoutunut monia hyviä käytäntöjä. Vuonna 2011 järjestimme ensimmäiset valtakunnalliset  Green Care -päivät, joista on sittemmin tullut menestys – kahtena viime vuonna päivät on myyty loppuun, ja kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet mukaan. Nyt Green Care Finland ry:ssä on jäseniä noin 255. Jäsenemme ovat yrittäjiä, tutkijoita, kehittäjiä ja erilaisia yhteisöjä.

Tänä vuonna käynnistyi myös pilotti alan korkeakoulutuksesta. Hyviä hakijoita oli paljon, ja heistä vain kolmannes pystyttiin ottamaan mukaan pilotointiin. Vuoden 2015 syksyllä saimme Green Care -toiminnan kehittämiseen Koordinaatiohankkeen. Tämä on mahdollistanut sen, että tammikuussa saamme käyttöömme Green Care -toiminnan laatumerkin, mikä osaltaan parantaa luontoavusteisten palvelujen kilpailutilannetta.

Kovasti olemme myös tehneet töitä uusien web-sivujen eteen. Nyt Green Care -toimintaa koskeva tieto on koottu portaaliin näille uusille GCF ry:n sivuille, jotka on juuri avattu. Uusilta sivuilta on entistä helpompi löytää palveluja, ja tänne on koottu myös paljon Green Care -toimintatapaa koskevaa taustatietoa. Kiitän lämpimästi Koordinaatiohankkeen työryhmää, joka on puurtanut tämän suuren urakan parissa. GCF ry tulee ylläpitämään näitä sivuja Koordinaatiohankkeen päätyttyä, ja sivulle päivitetään jatkossa kaikki keskeinen alan informaatio.

Green Care -toiminnassa on ollut kaikkien näiden vuosien ajan hieno innostumisen ja yhteisen kehittämisen meininki. Samalla kun toiminta vahvasti ammatillistuu, ja luomme tarvittavia rakenteita, vaalikaamme myös tätä yhteishenkeä ja innostusta. Teimmepä työtä sitten Luontohoivan tai Luontovoiman puolella, voimme jatkuvasti jakaa omaa osaamistamme ja oppia toisiltamme. Tämä yhteinen kehittäminen koituu lopulta kaikkien osapuolten hyödyksi.

Tänään näyttää siltä, että tuo seitsemän vuoden takainen ennustus oli oikeassa – luontoavusteinen toiminta on tullut jäädäkseen, ja siitä tulee osa hyvinvointipalvelujamme.  Luonnon hyvinvointivaikutukset, ja vahva usko niiden mahdollisuuksiin, on ollut alusta saakka meitä yhdistävä tekijä. Luonto on ollut erinomainen kumppani ja sen parissa on hienoa tehdä työtä.

Yhteisöllisyys on toinen Green Care -toiminnan tunnusmerkki, jota voimme hyödyntää myös kehittämistyössä. Ensi vuoden aikana pyrimme saamaan näille sivuille myös menetelmäkohtaisia verkostoja, joissa samantyyppistä työtä tekevien toimijoiden ajatusten ja kokemusten vaihto on entistä helpompaa.

Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi mukaan Green Care -yhteisöön voimaantumaan ja kehittämään yhdessä luontoavusteista toimintaa!

Ennen ensi vuoden haasteita saamme kuitenkin levähtää maailman kuuluisimman Green Care -tapahtuman sanoman äärellä.

Luonnonkaunista joulunaikaa Sinulle toivottaen,

Tuomo Salovuori