Valtakunnalliset

Green Care -päivät 16.-17.11.2021 Hyvinkää

Green Care – hoivaa ja voimaa vastuullisesti, monipuolisesti & voimavarakeskeisesti

Työpajaretket 17.11. ⟩ ⟨ Lisätietoa

 

Päivien julkaisuvapaat materiaalit (pdf:t) on liitetty alla olevan ohjelman yhteyteen.

Uutinen päivien sisällöstä.

SEMINAARIOHJELMA

klo 8.00 Ilmoittautuminen, aamukahvitus, ständeihin tutustuminen

Green Care – hoivaa ja voimaa vastuullisesti, monipuolisesti & voimavarakeskeisesti


klo 8.45 Päivien avaus, pdf  Juha Rutanen, Green Care Finland ry.

klo 9.05 Green Care -toiminnan taloudellinen arviointi SROI-menetelmällä, casena Soiten Green Care -työtoiminta kehitysvammaisille asiakkaillepdf Martta Ylilauri, Vaasan yliopisto, InnoLab.

klo 9.35 Luonto on osa tulevaisuuden sote-palveluita: tutkijoiden keskustelupaperi, pdf Anja Yli-Viikari, Luonnonvarakeskus videotallenne.

Erja Rappe, kuvaaja Siri Siirilä

klo 10.00–10.45 Toimiva hoivaympäristö – luonnon merkitys palveluasumisessapdf Erja Rappe, Ikäinstituutti. Erja Rappe, vanhempi tutkija, MMT, dosentti on pitkään tutkinut viherympäristöjen terveys- ja hyvinvointivaikutuksia sekä terveyttä edistäviä ja kuntouttavia ympäristöjä. Erja kertoi puheenvuorossaan, mitä luontoympäristön elvyttävät vaikutukset merkitsevät rajoitetuissa ympäristöissä, kuten vanhus- ja mielenterveystyössä.

 

klo 10.45–11.15 Tauko & välipala.

Kirsi Salonen

klo 11.15–11.45 Hyvinvointimekanismit Green Care -toiminnan viitekehyksessä, Kirsi Salonen, Psykologipalvelut Hyvän MielenTila. Kirsi Salonen, psykologian tohtori, psykoterapeutti, laillistettu psykologi, eko- ja ympäristöpsykologi, kouluttaja, tutkijatohtori (Tampereen yliopisto), nosti puheenvuorossaan esille Green Care -toimintaan liittyviä hyvinvointimekanismeja psykologian näkökulmasta. Esitys pohjautui aiheeseen liittyvään kansallisiin ja kansainvälisiin tuoreisiin tutkimustuloksiin. Kirsi esitteli myös etäyhteyksien mahdollisuuksia luontolähtöisissä menetelmissä sekä tarkasteli psykologisia keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

 

Hyväksi todettua ja koettua – Green Care -malleja

Tanja KivikoskiHeljä Saarela

klo 11.45–12.15 Toipumisorientaatio – voimavaroja luonnosta, pdf Tanja Kivikoski, Klubitalon johtaja, Heljä Saarela, jäsen, Nurmijärven Klubitalo, Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry videotallenne.

Tanja Kivikoski ja Heljä Saarela esittelivät Nurmijärven Klubitalon palstaviljelytoimintaa. Toimintaan osallistuu Klubitalon jäseniä ja maahanmuuttajapalveluiden asiakkaita. Tanja ja Heljä kertoivat, miten toipumisorientaatiotoimintamalli (Recovery model), johon liittyy mm. ihmislähtöisyys, toivo, itseohjautuvuus, voimavara-ajattelu, onnistumisen kokemukset, sopii myös Green Care -toimintakehyksen alle. Toiminnassa jokainen määrittelee itse omia tavoitteita ja toimintaa ohjaavat yksilölliset tarpeet, voimavarat ja vahvuudet.

Markus Mattsson

12.15–12.45 Perheen voimavarojen tukeminen luontoavusteisesti MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiön kehittämishankkeissa, pdf Markus Mattsson, MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö. Markus Mattsson on psykologi, eräopas ja tutkija. Hän toimii Isovanhemmat ja lapset metsään! -kehittämishankkeen hankepäällikkönä. Markus kertoi puheenvuorossaan konkreettisten esimerkkien kautta kehittämishankkeiden toimintaa ohjaavista keskeisistä periaatteista, kuten systeemisestä näkökulmasta toimintakykyyn, voimavarakeskeisyydestä, mentalisaatiosta ja ryhmätoiminnan keskeisyydestä.

 

klo 12.45–15.00 Lounas ja ständit   

 

Hyvinvoiva toimintaympäristö kaiken perustana – Green Care -toiminnan etiikasta

Anna Rimppi

klo 15.00–15.45 Eläimet työparina – eläinavusteisuuden eettisyydestäpdf Anna Rimppi, Green Care -keskus Könkkölä. Anna Rimppi, työvalmentaja (eat), kauppatieteiden maisteri, käyttäytymisanalyysin asiantuntija, eläintenkouluttaja (at) ja eläinavusteinen valmentaja toi puheenvuorossa esille eläinavusteisen toiminnan eettisiä näkökulmia, mm. mitä tarkoittaa hyvinvoiva eläin, mitkä eläimet soveltuvat eläinavusteisuuteen ja miten ihmisen tulee toimia eläimen hyvinvoinnin edistämiseksi ennen palvelua, palvelussa ja palvelun jälkeen. Tavoitteena on molemminpuolinen vuorovaikutus, jossa myös eläin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa palvelutapahtumaan. Annan osaamisalaa on eläintenkouluttaminen, eläinavusteiset palvelut, eläinavusteinen kuntouttava työtoiminta sekä ryhmäkoulutusten- ja valmennusten järjestäminen ja koulutussuunnittelu. Anna on myös erityisen kiinnostunut tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja eri eläinlajien kouluttamisesta työtehtäviin esimerkiksi Green care -toimintaan tai avustajiksi ihmisille. Eläinten kouluttamisen lisäksi Anna toimii Green Care -keskus Könkkölän Green Care -toiminnankehittäjänä sekä Tampereen yliopiston käyttäytymisanalyysiperusteisen eläinkouluttajien koulutuksen johtajana.

 

Keijo Viertoma

klo 15.45–16.15 Voiko työpäivästä voimaantua - Hyvinvoiva työyhteisöpdf Keijo Viertoma, Voimavaratila Toiska videotallenne. Perhekodin perustaja, työnohjaaja Keijo Viertoma psykiatrinen sairaanhoitaja, ET-psykoterapeutti, NLP Trainer esitteli Voimavaratila Toiskan tapaa ajatella työhyvinvoinnista ja miten se vaikuttaa niin palvelujen laatuun, asiakkaisiin kuin koko yrityksenkin toimintaan. Voimavaratila Toiska on Ilmajoen Koskenkorvalla sijaitseva kaunis luomumaatila ja lämminhenkinen perheyhteisö, jossa toimivat voimavarakeskeiseen ja systeemiseen lastensuojeluun keskittyvä Perhekoti Toiska, työyhteisöjen hyvinvointiin keskittynyt Voimavaratila sekä Terapeuttinen Talli, joka on Suomen ensimmäinen sote-talli sekä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan osaamis- ja koulutustalli. Toiskassa jokaisen hyvinvointi on tärkeässä asemassa ja sitä edistetään ja tuetaan monin eri tavoin. Eläimet, maatilaympäristö ja luonto yhdessä Toiskan ihmisten kanssa muodostavatkin aivan uniikin toimintaympäristön, jossa kuka tahansa saa mahdollisuuden kokea luonnon tuomaa hyvää oloa, voimauttavia kohtaamisia, tilan rauhallista ilmapiiriä ja ripauksen menneiltä ajoilta tuttua maatilojen yhteisöllistä eloa.

 

 

klo 16.30-17 Seminaariosuuden yhteenvetoa ja päätössanoja

 

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

 

TAPAHTUMAN JÄRJESTÄJÄT

Tapahtuman järjestää Green Care Finland ry. Päivien järjestelyissä mukava ovat Hyria, Kiljavan opisto, Invalidisäätiön Ammattiopisto Live ja Live Palvelut sekä Uudenmaan alueen Green Care -toimijat.


yhteistyössä mukana: