Etusivu » Yhdistys » Jäsenesittelyitä » Esittelyiden esikatselusivu
Syväpuro on 30-paikkainen asunnottomien päihdekuntoutujien asumisyksikkö maaseudun rauhassa Loviisan Liljendahlissa. Se tarjoaa asiakkailleen asumispalveluita, kuntoutusjaksoja sekä maaseutulähtöistä aktivoivaa työtoimintaa.
Sanna Schmandt on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri ja sairaanhoitaja. GC -opintoja hän on suorittanut perusteiden verran, mutta halu oppia lisää on suuri. Myöskään asumisyksikön 10 työntekijällä ei vielä ole teoriakoulutusta green care alaan. Kaikilla on sote-alan koulutus. Sen sijaan käytännön läheistä työssäoppimista Green Care -toimintaympäristön vaikuttavuudesta ja aktivoivasta osallisuudesta ja kokemuksellisuudesta yksikön työporukalla on sitäkin enemmän.
Sijainti keskellä luontoa on ohjannut toimintaa luontolähtöiseen suuntaan. Asukkaita aktivoiva arki syntyy ympäristön monipuolisesta hyödyntämisestä. Syväpuroa luotsaava Sanna Schmandt kertoo asumisyksikön tuottaneen eläin- ja maatila-avusteista tekemistä alusta asti. Olemme huomanneet, että puutarhassa tekeminen ja eläimet tuottavat asukkaille iloa ja hyvää mieltä. Siksi eläinten määrä on hiljalleen kasvanut, samoin puutarhakasvatus.
Syväpurossa asustaa lukuisa joukko eläimiä. Löytyy eri rotuisia kanoja, 2 shetlanninponia, 2 koiraa, kissoja ja muutama lammas. Eläinavusteisuus muodostaa erittäin tärkeän osan arkea. Erilaiset eläimiin liittyvät projektit täyttävät päiviä, kun lisätään vaikkapa kanojen määrää itse munista asti hautomalla tai rakennetaan ulkokanalaa. Kanojen suhteen tavoitteena on omavarainen munantuotanto asumisyksikön käyttötarpeisiin. Suunnitteluvaiheet kuuluvat myös prosessiin. Kissanpentujen syntyminen ja niiden hoitaminen ovat yhtä lailla merkityksellisiä asiakkaille.
Iso puutarha mahdollistaa yrttien viljelyn. Siitä on muodostunut oma kokonaisuutensa, joka vastaa puutarha-avusteista toimintaa. Sanna Schmandt kertoo, että heillä kasvatetaan esimerkiksi minttua. Mintut kerätään ja kuivatetaan omassa kuivaamokaapissaan. Parasta on, kun oman pihan yrteistä keitetään iltateet. Tämän lisäksi keräilemme villiyrttejä luonnosta yksikön käyttöön. Olemme huomioineet ”luonnon apteekin” myös käyttämissämme luonnonmukaisissa hoitomenetelmissä. Käytössämme ovat Frantsilan luomuyrttitilan tuotteet, kuten pihkavoide, esimerkiksi haava- ym ihoreaktioiden hoidossa.
Luontolähtöisyys tulee esille myös suosittujen marjastus- ja sientenkeruuretkien muodossa. Asiakkaat liikkuvat paljon metsäisessä ympäristössä. Lisäksi asukkailla on mahdollisuus kalastukseen, rapujen pyyntiin ja soutuveneilyyn kuin myös kesän uintiretkiin läheiselle järvelle. Pieni joki luikertelee myös aivan asumisyksikön vieritse. Luonnon hyvinvointivaikukset ovat läsnä joka hetkessä.
Syväpuron asiakkaat ovat suurimmalta osin 30-79 vuotiaita miehiä Helsingin päihdeklinikoilta, sairaaloista ja Hietaniemen palvelukeskuksesta. Heitä kaikkia yhdistää asunnottomuus sekä päihteiden, joko huumeiden tai alkoholin, väärinkäyttö. Syväpuro on täysin päihteetön ja siitä pidetään kuntoutumisjaksoilla kiinni sataprosenttisesti. Asiakkaiden hoitojaksot vaihtelevat muutamista viikoista jopa vuoteen venyen. Työtoiminta ja aktivoiva arki kuuluvat jokaiselle kuntoutujalle, mutta osallistuminen on vapaaehtoista, kuten Syväpuron yksi arvoista ”sinä päätät” ohjaa.
Syväpuron päihdekuntoutujista moni on ollut pitkään yksin ja eristäytyneenä omiin oloihinsa. He eivät juuri ole kokeneet hellyyden tai rakkauden tunteita. Eläinten kanssa ollessaan he ovat kuitenkin oppineet osoittamaan niille tunteitaan ja hellyyttä. Sanna Schmandt kuvailee, kuinka isot miehet asumisjaksoilla alkavat leperrellä eläimille. Heistä selvästi huokuu rakkauden ja kosketuksen vaje, johon eläinten läsnäolo ja hoivaaminen tuo helpotusta. Eläimet eivät tiedä asukkaiden menneisyyttä, Schmandt lisää.
Eläinten ja kasvien hoito on paitsi toimintakykyä aktivoivaa työtä, mahdollistaa vastuuntuntoa, tunnetyöskentelyä sekä hellyyden antamista ja saamista. Yksi arvoistamme päihteettömyyden arvostamisen ja terveyden vaalimisen rinnalla on välittää toisista. Sitä harjoitellaan välillisesti eläinten ja kasvien kanssa. Kasvutarinat asiakkaissa ovat silmin nähtävissä.
Syväpuron luonnon läheinen sijainti maalaismaisemassa tuottaa asiakkailleen myös hiljaisuuden ja rauhan kokemista. Syväpuron pihasaunalla vilvoitellaan tähtitaivaan alla, joka yksinään pimeyden kanssa on jo mykistävä ja rauhoittava elämys turvallisessa ympäristössä, mistä asiakkaiden tyytyväiset huokailut kertovat.
Sosiaali- ja terveysalalle pitäisi saada enemmän green care palveluiden arvostusta, pohtii Sanna Schmandt. Arvostus näkyy meille toimijoille rahoituksena. Laadukkaita toimijoita on jo paljon, mutta rahoitus on aina este toiminnan kehittämiselle ja laajentamiselle. Palvelujen ostajat pitäisi saada vakuutettua toiminnan vaikuttavuudesta. Monille tämä ala on intohimo.
Sanna Schmandt