Green Care -päivät Hyvinkäällä 10.-11.11.2020

Seminaaripäivä 10.11. & työpajaretket 11.11.

HUOM! Jokainen retki on kokonaisuus ja kestää koko päivän, joten voit ilmoittautua vain yhteen retkeen!

 

Retki 1: Työkykyä ja työhyvinvointia Green Care -toimintamalleista


Sinä luontoperustaisista työhyvinvointimalleista kiinnostunut – nyt on mahdollista tutustua ja kokea erilaisia malleja käytännössä!


 

Retki on suunnattu kaikille tyky-/tyhypalvelujen parissa toimiville sekä teemasta kiinnostuneille. Päivä alkaa tutustumalla Cardehumman hevosavusteiseen, mm. läsnäoloharjoitteita hyödyntävään tyhy-/tykytoimintaan. Lounaan jälkeen Kiljavan mieltä puhuttelevissa metsämaisemissa retkeläiset saavat tietoa erilaisista Green Care -toimintamalleista sekä pääsevät kokemaan luontoperustaisia työhyvinvointia ja työkykyä ylläpitäviä menetelmiä käytännössä.

 

Työpajaretken asiantuntijavieraina ovat Cardehumman sosiaalipedagoginen hevos-ja koiratoimintaohjaaja, Eläinavusteinen valmentaja, MinD voimauttavan hevostoiminnan ohjaaja, HelMi hevosavusteinen mindfullnesohjaaja, talliyrittäjä Ulla Hukan lisäksi Green Care -painotteisia tyhy-/tykypalveluja tuottavat ammattilaiset toimintaterapeutti Eerika Korhonen ja yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Janne Tuovila Oivallusvaarasta, Luonnon Lähetin yrittäjä, luontomentori Elina Lilja, sekä Kiljavan opiston kouluttaja Pasi Juutilainen sekä luonto- ja eräopaskoulutuksen kurssin 2020–21 opiskelijat.

 

Työpajaretken teemoja

Luontoympäristön hyvinvointivaikutukset (sosiaaliset, fyysiset ja psyykkiset ulottuvuudet) työkyvyn ja työhyvinvoinnin ylläpitäjänä, eläinavusteinen tyhy-/tyky-toiminta, läsnäoloharjoitteet, LuontoVoima-laatumerkin saanut lääkärin ja toimintaterapeutin luoma Metsävastaanotto®-palvelu, Metsämieli®-konsepti, tunnetaidot, mielen voimavarat, ratkaisukeskeisyys, metsäjooga, jokamiehenoikeudet, metsäetiketti sekä Kiljavan opiston eräopastoiminta

 

Muuta huomioitavaa

Työpajaosuus on lounasta lukuun ottamatta ulkona Kiljavan kauniissa luontoympäristössä. Retkelle osallistuvien tulee varautua ulkoiluun sopivalla varustuksella (kengät, ulkoiluvaatteet). Työpajaretki sisältää lounaan klo 11–12 ja iltapäiväkahvit sekä bussikuljetukset aamulla Hotel Sveitsistä (klo 8.30) ja Scandic Hyvinkäältä (klo 8.45) työpajaretkikohteisiin ja takaisin Hyvinkään rautatieasemalle, lähtö klo 15.15 (asemalla n. klo 15.45).

 

Max. osallistujamäärä: 50

Min. osallistujamäärä: 25

Hinta: 49€/hlö, päätoiminen opiskelija 39€

 

 

Retki 2: Eläimet ja luonto työkavereina – eläinavusteisia malleja ja eettisiä näkökulmia


Sinä erityisesti eläin- ja luontoavusteisuudesta kiinnostunut – tarjolla yrittäjien vinkkejä ja ideoita! Tutustumme myös Keudan luonto- ja eläinavusteisuuteen liittyvään koulutustarjontaan. Lisäksi Keudan opiskelijat yllättävät meidät Green Care -aiheisilla opintoihin liittyvillä näytöillä, joiden sisältö paljastuu vastaa H-hetkellä!


 

Retki on suunnattu erityisesti eläinavusteisuudesta kiinnostuneille tai jo eläinten kanssa työskenteleville. Retken ensimmäinen vierailukohde on koulutus-, hyvinvointi- ja kuntoutuspalveluja eläinavusteisesti tarjoava Kivakoira. Yrittäjä, sosionomi YAMK, eläintenkouluttaja AT Tanja Paasonen tuo esille sekä eläinavusteisten palvelujen vaikuttavuutta että toiminnan eettisyyttä yrittäjän ja eläimen näkökulmasta.

 

Toinen retkikohde on sosiaalityöntekijä Ulla Linjama-Lehtisen Hevosvoimala, joka on tunnettu luomumielenterveystyöstä ja sosiaalisesta kuntoutuksesta sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ja toipumisorientaation viitekehyksissä. Ulla esittelee Hevosvoimalan erityisosaamista mielenterveyden ja sosiaalisen opinnollisen kuntoutuksen parissa sekä toiminnan eettisyyttä hevostoiminnassa. Vierailulla tutustutaan myös Pinewoods tallin kesällä valmistuvaan olkieristeiseen saviseinäiseen vierastaloon, joka lämpenee lannalla.

 

Retken kolmas ja viimeinen vierailukohde on Keudan Saaren kartanon toimipiste, jonka mieltä puhuttelevassa kartanomiljöössä tutustutaan Keudan koulutustoimintaan. Lisäksi retkelle osallistuvat pääsevät pienryhmissä osallistumaan opiskelijoiden ohjaamiin luontoavusteisiin toimintahetkiin, jotka toimivat opiskelijoiden näyttöinä osana Hyvinvointia luonnosta- tutkinnon osan opintoja. Ohjaushetkien sisältö muodostuu opiskelijoiden omien mielenkiinnon kohteiden/suuntautumisen mukaisesti.

 

Työpajaretken teemoja

Eläinavusteisuus, toiminnan eettisyys, eläinten hyvinvointi, turvallinen toimintaympäristö, mielenterveystyö, toipumisorientaatio-toimintamalli, Keudan toiminta, luontoperustainen harjoite

 

Muuta huomioitavaa

Osa päivästä vietetään ulkona. Retkelle osallistuvien kannattaa varautua ulkoiluun sopivalla varustuksella (kengät, ulkoiluvaatteet). Työpajaretki sisältää lounaan klo 12–13 ja iltapäiväkahvit sekä bussikuljetukset aamulla Hotel Sveitsistä (klo 8.30) ja Scandic Hyvinkäältä (klo 8.45) työpajaretkikohteisiin ja takaisin Hyvinkään rautatieasemalle, lähtö klo 15 (asemalla n. klo 15.30).

 

Max. osallistujamäärä: 50

Min. osallistujamäärä: 25

Hinta: 49€/hlö, päätoiminen opiskelija 39€

 

 

Retki 3: Luontoperustaisten perhepalveluiden tulevaisuus – varhaisen tuen palvelut, lastensuojelu, perheiden palvelut


Sinä luontoperustaisten perhepalveluiden kehittämisestä kiinnostunut – tule mukaan rentoon ennakointityöpajaan viihtyisään maatilaympäristöön!


 

Retki on suunnattu lastensuojelun ja varhaisen tuen palvelujen parissa toimiville tai teemasta kiinnostuneille. Päivä alkaa yritysvierailulla terapiapalveluja tarjoavaan Breytingiin, joka tuottaa hevosavusteisia terapiapalveluja aikuisille, lapsille ja ryhmille. Yrittäjä, psykoterapeutti, pari -ja perhepsykoterapeutti, työnohjaaja, psykodraamaohjaaja Raija Hänninen esittelee tallin toimintaa ja kertoo mm., miten hevosavusteisuutta voidaan hyödyntää osana lasten psykoterapiaa, perheterapiaa, uusperheneuvontaa ja neuropsykiatrista valmennusta.

 

Yrityskohteen jälkeen matka jatkuu kohti Knehtilän maatilaa. Viihtyisissä maalaismaisemissa järjestettävässä työpajaosuudessa luodaan pohjaa luontoperustaisten perhepalveluiden tulevaisuuden mahdollisuuksien kehittelylle valtakunnallisesti. Sinunkin panoksesi on tärkeä! Työpajaosuudesta vastaa Maaseudun hyvinvointiyrittäjyyden koordinaatiohanke Green Care -asiantuntijoineen.

 

Työpajaretken teemoja

Varhaisen tuen palvelut, lastensuojelu, nuorten syrjäytymisen ehkäisy, hevosavusteiset terapiapalvelut

 

Muuta huomioitavaa

Retkelle osallistuvien kannattaa varautua ulkoiluun sopivalla varustuksella (kengät, ulkoiluvaatteet). Työpajaretki sisältää lounaan klo 12–13 ja iltapäiväkahvit sekä bussikuljetukset aamulla Hotel Sveitsistä (klo 8.30) ja Scandic Hyvinkäältä (klo 8.45) työpajaretkikohteisiin ja takaisin Hyvinkään rautatieasemalle, lähtö klo 15 (asemalla n. klo 15.10).

 

Max. osallistujamäärä: 30

Min. osallistujamäärä: 20

Hinta: 49€/hlö, päätoiminen opiskelija 39€

 

 

Retki 4: Toimintamalleja erityisryhmien stressitason laskuun ja psyykkiseen hyvinvointiin – Liven luontoperustaiset hyvinvointimallit toimivat


Sinä erityisryhmien parissa työskentelevä – tule tutustumaan Liven luontolähtöisiin asiakkaiden stressitasoa laskeviin ja psyykkistä hyvinvointia lisääviin toimintamalleihin! Nämä mallit toimivat!


 

Retki on suunnattu erityisesti luontoperustaisia palveluja erityisryhmille tuottaville tai suunnitteleville toimijoille. Päivä koostuu kahdesta toiminnallisesta työpajaosuudesta. Matka alkaa bussimatkalla Hyvinkäältä Liven Ruskeasuon toimipisteeseen. Työpajan aamupäivän teemana on erityisryhmäasiakkaiden psyykkinen hyvinvointi luontoavusteisesti. Aamun työpajaosuuden asiantuntijana toimii Invalidisäätiön Liven luonto-ohjaaja Jonne Liukkonen, joka vetää toiminnallisen esittelyn Live Palvelujen kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta-asiakkaiden kanssa. Livellä on huomattu, että luontotoimintamallit toimivat tehokkaasti osana erityisryhmien tunnetaitojen ohjausta ja stressinsäätelyä. Lounaan jälkeen päivä jatkuu iltapäivän työpajaosuudella, jonka teemana on erityisryhmien psyykkinen hyvinvointi eläinavusteisesti. Osuus sisältää eläinavusteisen toiminnan asiantuntijaluentoa sekä käytännön harjoituksia (tilaisuudessa on koira mukana). Asiantuntijana toimii ammatillinen erityisopettaja ja eläinavusteinen valmentaja Marika Kumpulainen.

 

Työpajan tuottavat Invalidisäätiön palveluyksiköt. Invalidisäätiön tehtävä on työskennellä sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyy toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Invalidisäätiön palveluyksiköt ovat Ammattiopisto Live ja Live Palvelut. Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos, jonka koulutukset on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat opinnoissaan ja työllistymisessään erityisopetusta, yksilöllistä tukea ja ohjausta. Live Palvelut on valmennus- ja asiantuntijatalo, jonka toiminta on keskittynyt erityistä tukea tarvitsevien työllistymiseen.

 

Työpajaretken teemoja

Erityistä tukea tarvitsevat, psyykkinen hyvinvointi, luontoavusteisuus, eläinavusteisuus, Liven toimintamallit, käytännön harjoitteet

 

Muuta huomioitavaa

Osa päivästä vietetään ulkona. Retkelle osallistuvien kannattaa varautua ulkoiluun sopivalla varustuksella (kengät, ulkoiluvaatteet). Työpajaretki sisältää lounaan klo 11.30–12.30 ja iltapäiväkahvit sekä bussikuljetukset aamulla Hotel Sveitsistä (klo 8.30) ja Scandic Hyvinkäältä (klo 8.45) Liven Ruskeasuon toimipisteeseen ja takaisin Hyvinkään rautatieasemalle, lähtö klo 14.45 (asemalla n. klo 15.30).

 

Max. osallistujamäärä: 15

Min. osallistujamäärä: 15

Hinta: 49€/hlö, päätoiminen opiskelija 39€

 

 

Retki 5: Uusia suuntaviivoja Green Care -koulutukseen


Sinä, Green Care -koulutusten parissa toimiva tai koulutuksista kiinnostunut. Tämä retki on tehty sinulle, valitse vain mieleinen ryhmä. Näissä työpajoissa saat eläin- ja luontoavusteisuuteen liittyvää koulutustietoa. Lisäksi pääset ideoimaan alan koulutusten kehittämistä!


 

Hyria on systemaattisesti lähtenyt viemään Green Care -ajattelua eteenpäin mm. luonto- ja eläinavusteisen koulutuksen kehittämisen kautta. Retki on jaettu kahteen erilliseen työpajaan. Työpajoista vastaavat Hyrian koulutusasiantuntijat. Molemmat ryhmät tekevät päivän aikana Green Care -aiheiseen harjoitteen Uumon luontomaisemissa. 

 

Ryhmä1 perehtyy Hyrian ammatillisten tutkintojen sisällä oleviin Green Care -koulutuksiin sekä hoiva- ja hoitoalan että eläintenhoitajan tutkinnon täydentämisen näkökulmasta. Ryhmä1:n päivän sisältö on suunnattu erityisesti ammatillisin koulutuksen parissa työskenteleville ja teemasta kiinnostuneille. Ryhmä2 perehtyy päivän aikana Hyrian luonto- ja eläinavusteisuuteen liittyviin kaikille avoimiin täydennyskoulutuksiin. Ryhmä2:n päivän sisältö on suunnattu erityisryhmien, syrjäytymisen ehkäisyn, liikunta- ja toimintarajoitteisten sekä lasten leiritoiminnan parissa toimiville tai teemasta kiinnostuneille kouluttajille ja yrittäjille.

 

Työpajojen teemoja (voit ilmoittautua vain yhteen ryhmään, EI molempiin)

Ryhmä1: Luonto- ja eläinavusteisuus osana ammatillista koulutusta, hoiva- ja hoitoala, eläintenhoitajan tutkinnon täydentäminen

Ryhmä2: Hyrian luonto- ja eläinavusteisuuden täydennyskoulutus, erityisryhmät, syrjäytymisen ehkäisy, liikunta-/toimintarajoitteiset, lasten leiritoiminta, yrittäjyys alalla, oman tutkinnon täydentäminen

 

Muuta huomioitavaa

Osa päivästä vietetään ulkona. Retkelle osallistuvien kannattaa varautua ulkoiluun sopivalla varustuksella (kengät, ulkoiluvaatteet). Työpajaretki sisältää lounaan klo 11–12 ja iltapäiväkahvit sekä bussikuljetukset aamulla Hotel Sveitsistä (klo 8.30) ja Scandic Hyvinkäältä (klo 8.45) Hyrian Uumon toimipisteeseen ja takaisin Hyvinkään rautatieasemalle, lähtö klo 15 (asemalla n. klo 15.10).

 

Max. osallistujamäärä: 50

Min. osallistujamäärä: 25

Hinta: 39€/hlö, päätoiminen opiskelija 29€

 

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Tervetuloa, ilmoittaudu tästä: GC2020 Ilmoittautumislomake


Tapahtuman järjestäjät

Tapahtuman järjestää Green Care Finland ry. Päivien järjestelyissä mukava ovat Hyria, Invalidisäätiön Ammattiopisto Live ja Live Palvelut, Keuda, Kiljavan opisto, Kiipulan opisto, Maaseudun hyvinvointiyrittäjyyden koordinaatiohanke sekä Uudenmaan alueen Green Care -toimijat.

yhteistyössä mukana: